БГ EN

Първият човек в европейския петобой е служебният спортен министър

11-05-2021 14:55 | Димитър Василев

 

 

Първият човек в европейския и български модерен петобой – Андрей Кузманов е спортният министър в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев.

 

Идва на мястото на Красен Кралев, който беше на поста от 2014 г. с кратко прекъсване, когато щафетата пое Даниела Дашева в служебния кабинет от началото на 2017 г.

 

Това се случва малко повече от два месеца преди началото на най-голямото събитие в спорта - олимпийските игри в Токио.

 

Кузманов ще бъде начело на спорта ни до следващите парламентарни избори, насрочени за 11 юли.

 

Той е дългогодишен председател на Българската федерация по модерен петобой.

 

В средата на април Кузманов застана начело и на европейската централа. Член е на комитета по бизнес въпроси на Международната федерация UIPM.

Негова е основната заслуга България да бъде домакин на две поредни Световни купи олимпийски квалификации в София през април.

 

"В професионалния си път се е занимавал с анализиране и ръководене на учебно-тренировъчен спортен процес по модерен петобой, организация и провеждане на състезания. Бил е треньор по модерен петобой в различни спортни клубове. Има опит в частния сектор на ръководни позиции в областта на търговията, производството, услугите, маркетинга и рекламата, се казва за Кузманов при представянето на служебния кабинет, чийто премиер ще бъде Стефан Янев.Андрей Кузманов е роден на 1959 г. в Пазарджик. Републикански вицешампион по плуване е при юношите на 400 м, 800 м и 1500 м св. стил. Личен наставник му е Ангел Добрев. Приключва с плуването през 1975 г.
 
Година по-късно започва да тренира модерен петобой и само месец по-късно е трети при юношите. Завършил е елитното спортното училище „Олимпийски надежди” в София (най-точното мерило за потенциала на таланта по времето на социализма – б. р.).

Завършва висшето си образование във ВИФ „Георги Димитров”. При мъжете става републикански шампион (1987, 1988) и трети на европейско първенство. През 1988 г. води усилена подготовка за олимпиадата в Сеул, но по неясни причини отборът (4 мъже) ни е спрян. Треньор е в продължение на 4 години (Академик), помощник е в представителния отбор.

От юли 2008 г. е президент на БФМП.

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: Андрей Кузманов, модерен петобой, служебно правителство, спортен министър, Световна купа
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини