БГ EN

Измина една тъжна година от гибелта на Данчето Пенина

Снимка: Делян Господинов
Снимка: Делян Господинов
12-04-2021 12:59 | Василен Димитров

 

Измина една година от тежката загуба на именитата треньорка и състезателка по плуване Йорданка Пенина.

 

Плувен клуб Белмекен продължава дейността си и днес всички на басейна във Велинград ще я почетат с едноминутно мълчание.

 

Ще хапнат от любимите сладки на Данчето Пенина.

Поради непрекъснато променящата се ситуация с COVID-19 плановете за помен с всички близки и приятели се промениха многократно през последните месеци.

Ще бъде организиран при първа възможност от сина й Ясен, дъщерята Христина и семействата им.

 

Отборната купа на международния турнир по плуване Talent Cup в края на май ще носи името на трагично загиналата треньорка и емблематична състезателка Йорданка Пенина.

 

Йорданка Пенина, която почина на 58 години, имаше близо четири деситилетия стаж в треньорската професия и е изградила десетки шампиони и национали, сред които Нина Маринова, Александър Бумбаров, Ангел Манчев, Вангелина Драганова, Станимир Качаков, Георги и Николай Сейменови...

 

Помогна на голяма част от тях да завършат висшето си образование в САЩ и Западна Европа.

 

Като състезателка Йорданка Пенина е универсална плувкиня и често печели в най-трудните дисциплини.

 

 

Самата тя плува в свободния стил всички дистанции, но е неудържима в съчетаното и в бътерфлая (рекордът й на 200 м при жените от 1980-а стои недостижим 6 лета).

 

Стандартът й на 200 м съчетано е в Топ 25 на най-добрите постижения на България в ранглистата, направена по повод 75 г. организирано плуване у нас.

 

Всичките си поправки и успехи дължи на авторитетният специалист Ненко Джински, под чието ръководство тренира в спортното училище на Пловдив от осми клас

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: Йорданка Пенина, Белмекен
КоментариDelfina

Спринт
Други новини