БГ EN

Уроците, които получава плувецът от провалите

13-12-2019 12:56 | Деян Гечев

 

Кога беше последният път, когато вложихте всичко от себе в басейна и не постигнахте това, което искате? Кога за последно тренирахте усилено и неуморно в продължение на месеци, изпълнени с лишения и зверски тренировки, оставихте душата и сърцето си във водата и въпреки това не успяхте да подобрите постижението си? Това усещане е добре познато на всеки състезател.

Наближават финалните метри от дистанцията, последен напън и финишираш. Сваляш очилата и поглеждаш към таблото. Виждаш нещо, което не искаш. Време, което не ти харесва. Постижение, което не ти носи удовлетворение. Провалът засяда като буца в гърлото ти и болката от него се оформя на лицето. Вече се сещате за какво иде реч.

Всъщност, това не е провал. Това е просто една малка спънка по пътя. Едно нищожно препятствие, което просто трябва да прескочим и продължим напред. Един неуспех. Провалите са по-страшни. Далеч по-страшни. Неуспех…Провал? Не е ли едно и също?Има огромна разликата между това да опиташ и да не постигнеш целта (неуспех) и ГРАМ да не опиташ и да не постигнеш целта (провал). Как ще разберем кои са силните ни страни, къде да наблегнем, какво да подобрим, ако не опитваме? От неуспехите се учим, а от провалите НЕ. Много често, провалите създават една грешна представа за самите нас и целите, които гоним. Казваме си: „Ако бях опитал, със сигурност щеше да стане.“ „Какво ли щеше да стане, ако бях опитал?“

Никога няма да разберем какво щеше да стане докато, наистина, не опитаме. Провалът е просто оправдание за пред  хората, с което се опитваме да ги убедим, че всъщност някой друг или нещо друго ни е виновно, а ние самите сме невинни, защото каквото е зависело от нас сме го направили.

„Не забравяйте, че неуспехът е събитие, а не човек.“ – 
Зиг Зиглар (американски автор и лектор в областта на продажбите и личната мотивация)Някои вярват в нас, но има и такива, които разбират какво се случва. С тези оправдания само и единствено заблуждаваме себе си и когато осъзнаем това, нещата се променят. Неуспехите започват да ни мотивират да продължим борбата и да търсим начин как следващия път да преодолеем трудността.


 
„Неуспехът е една възможност да се почне отначало, само че този път по-разумно.“ – Хенри Форд (основателят на автомобилната корпорация „Форд“) 


В крайна сметка, най-големият провал е да не опиташ. Но тук идва и нещо друго – страхът от неуспеха.


„За да успееш, твоето желание за успех трябва да бъде по-голямо от страха от провал.“ – Бил Козби
(американски комик)


И това е най-голямата преграда пред успеха. Питаме се: „Ами ако ме декласират?“ „Ами ако не плувам добре?“ Стресираме се и се притесняваме за нещата, които могат да се случат още преди да сме опитали. Влизаме във филма с неуспеха и си представяме, че могат да се случат какви ли не неща още преди да сме опитали.
 

 Има доста направени проучвания по тази тема. Едно от тях е следното: група от 100 души са накарани да запишат най-големите си притеснения и страхове на лист хартия и след 10 дни да споделят колко от тях се сбъднали. Единадесет души споделили, че само част от техните страхове се случили. Представяме си бъдещето още преди да се е случило и то в най-лошия вариант, който вероятно е и най-невъзможният.

Всички знаем колко време отделят плувците в тренировки, хранене, лишения и какво ли още не. И ако състезанието не протече по желания от нас начин се демотивираме. Понякога дори се отказваме да продължим.


„Неуспехът трябва да те мотивира, а не да те отказва.“ – Майкъл ФелпсКогато се научим да приемаме неуспехите като уроци, следващият път, те няма да ни се случат, защото сме научили УРОКА. Най-важното е да влагаме цялата си воля в това, което вършим. Иначе винаги ще се проваляме. Затова не се страхувайте от неуспеха, а го приемете като предизвикателство. Да, вероятността от провал е реална, но страхът е избор. Помислете затова, следващият път, когато отидете на тренировка, или на състезание или се страхувате да направите нещо ново.

 

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: плуване, психология, провал, деян гечев
КоментариDelfina

Спринт
Други новини