БГ EN

В новия брой на Икономист: По-стари, грамотни без полза и по-бедни

17-10-2019 18:56 | iconomist.bg

 

Микропредприятия с един-двама служители, включително собственикът, болногледачи, възрастни чиновници и динамичен сектор на информационните технологии, който обаче осигурява малка част от заетостта.

Образование и здравеопазване, далеч по-лоши от средните стандарти на Европейския съюз, и доходи далеч от средните. Това е основният сценарий за пазара на труда в България след 15 години, ако не се предприемат спешни мерки за развитие на човешкия капитал в страната и мотивиране на младите да не я напускат.

 

Перспективите са записани в прогностичен доклад към 2034 г., съставен от водещи български икономисти, бивши служители на финансовото министерство и БНБ и представители на академичните среди.

 

Проучването е финансирано от Министерството на труда и социалната политика. Ако нищо в сегашната ситуация и политика не се промени, след 15 години трудоспособното население ще е намаляло с 11%, заетостта ще се е свила с 6%, а заетите на възраст над 55 години ще са с 23% по-малко, отколкото сега.

 

Ще се увеличи дефицита на кадри в сектора на образованието, което показва, че само сегашните мерки за повишаване на учителските заплати не са достатъчни, за да създадат работеща образователна система.

 

А заради застаряването на населението все повече ще изпъква нуждата от медицински лица и гледачи на хора, които не могат да се оправят сами.

 

Тенденцията е още след 5 години липсата на медицински кадри почти да се свие. Заетите в тази област – с изключение на лекарите – обаче ще са хора на пределна възраст, които са отпаднали от други икономически дейности и няма да получават достатъчно заплащане, нито ще имат нужната квалификация.

 

Не става дума само за медицински сестри, но за болногледачи, санитари и други. Затова в дългосрочен план се очаква здравеопазването и образованието в България допълнително да изостанат като качество на услугата спрямо вида, в който се предлага в Европейския съюз.

 

Какво трябва да направят сегашното и следващите правителства, за да предотвратят подобно развитие, четете в новия брой на сп. „Икономист“, което е на пазара от 18 октомври.

 

В бр. 41 може да намерите още:

 

БГ ОБРАЗОВАНИЕТО – ТРОМАВИЯТ БЕГАЧ В ЕС

Над 40% от учениците у нас са функционално неграмотни, 60% от учителите са над 50 години и със стари методи на обучение 

 

КЗК ЗАОРА В СДЕЛКАТА ЗА ЧЕЗ 


Антимонополната комисия започна задълбочено проучване на придобиването заради застрахователен продукт за свободния пазар на ток, който дружествата на „Еврохолд“ не предлагат, а търговците не използват


КОГАТО МИНУСЪТ Е ПЛЮС, НО ДАЛЕЧ ОТ МОРЕТО

62% от чуждите туристи в България през летните месеци са дошли за градски и културен туризъм във вътрешността на страната


ЕВРОПАРИ НА БАВНИ ОБОРОТИ

Темпото на усвояване подсказва, че отново трябва да очакваме одобряване на спорни проекти в края на програмния период 


КРАЯТ НА ЕДНО БУРНО УПРАВЛЕНИЕ В РУМЪНИЯ


Социалдемократите на Виорика Данчила ще отстъпят властта на либерални формации


BREXIT Е НЕОБХОДИМАТА СИЛА – ПОКАЗВА ИСТИНСКОТО МЯСТО НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ В СВЕТА


Непознаването на динамиката на глобалния капитализъм доведе до отдавна отлагания одит на реалностите в кралството


НОБЕЛИ ЗА ЖИВОТА


Икономическата теория решава социални задачи, политик спира 20-годишна война, писатели търсят справедливостта чрез мистиката и усещането

 

И още в броя: анализи и коментари, личен капитал, наука и технологии, култура, спорт и пътешествие. Може да намерите новия брой на „Икономист“ в пунктовете на Inmedio и Lafka, в мрежата на „Фантастико“, „Билла“ и „Кауфланд“, във веригите бензиностанции.

Част от темите ще откриете и на сайта www.iconomist.bg, заедно с най-важните информации от деня. Приятно четене! 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: икономист
КоментариDelfina

Спринт
Други новини