БГ EN

Чести грешки при прането

28-09-2019 15:00

 

Без значение дали перете на ръка или с пералня, вероятно подценявате някои прости правила. Проучване сочи, че повечето хора допускат едни и същи грешки.

Една от най-разпространените е, че те твърде упорито и силно търкат петната, в желанието си да ги премахнат.

Ето какво още не бива да правите:

1. Да търкате силно петното


Усиленото търкане на петното може да вкара замърсяването по-дълбоко в тъканите и то да се „загнезди“ във влакното. От друга страна при механичното търкане самият плат може да се повреди и да се обезцвети в тази зона. 

Какво да правим: Когато се накапем, възможно най-бързо трябва да обработим петното. Така резултатът ще е по-добър. Може на първо време да го почистим с вода и мека кърпа, като обработваме петното от опакото на дрехата. Без да се прилага сила.


2. Слагате прекалено много препарат


Това е една от най-популярните грешки, която води до това, че дрехите не могат да се изплакнат добре. Микрочастици от перилния препарат остават по дрехите и могат да причинят раздразнения на кожата и алергия.


3. Перете сутиени, чорапи и носни кърпички, без да ги сложите в специална торба


Чорапи, носни кърпички и други дребни части от облеклото трябва да се сложат в специална торба, преди да се пуснат в пералнята. 

Същото се отнася за сутиените. При прането банели и части от тях попадат в барабана на пералнята, засядат и могат да повредят машината.


4. Не затваряте циповете на дрехите


При прането, ако ципът на дрехата не и затворен, зъбчетата му могат да повредят другите дрехи в машината. Същото се отнася и за лепки с велкро. При въртенето в пералнята, те се закачат по другите дрехи. А, когато опитате да ги откачите, ще измъкнете нишки и ще ги повредите.

В същото време експерти съветват да не закопчавате копчетата на ризите, защото при прането те опъват, разтягат и рискът копчетата да се откъснат и паднат в барабана, е голям.


5. Препълваме барабана на пералнята


Тогава при въртенето барабанът е прекалено натоварен, а това съкращава живота на пералнята. Не е добре и за дрехите, които не могат да се изперат качествено.


6. Ако пералнята не е добре нивелирана


Една от честите грешки е пералнята да бъде оставена, без да е добре нивелирана. Съвременните машини имат възможност за баланс, така че проверете, преди да я пуснете да работи. В противен случай при вибрациите има риск пералнята бързо да излезе от строя.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: пране, дрехи, любопитно
КоментариDelfina

Спринт
Други новини