БГ EN

Без руски спортисти в Токио?

Снимка: Gulliver Photos/Getty Images
Снимка: Gulliver Photos/Getty Images
25-09-2019 14:35 | BGsprint.com


Руските спортисти може да бъдат лишени от участие на олимпийските игри в Токио заради съмнения за нови манипулации в Националната антидопингова агенция на страната (РУСАДА).

На заседание на Световната антидопингова агенция (УАДА) вчера в японската столица стана ясно, че специалната комисия, която е натоварена с разглеждането на базата данни за тестовете на руските спортисти в периода 2012-2015 година, е открила несъответствия.

Именно резултатите от проучването на резултатите на атлетите от страната за този период са ключови за евентуалното отпадане на санкциите срещу Русия. Руската страна има три седмици, за да даде обяснения по случая.

"Съобщиха ни, че базата данни, която е предадена на УАДА, се отличава с тази, на която от комисията на УАДА направиха копие на място в Москва по-рано през 2019 година. В какво се изразяват тези разлики ще изяснят експертите в сферата на цифровите технологии от двете страни, които вече си взаимодействат. От наша страна мога да кажа, че оказваме всякакво възможно съдействие", коментира министърът на спорта Павел Колобков.

Президентът на УАДА - Крейг Риди, от своя стана не бърза да обвинява Русия във фалшификация.

"Все още не сме сигурни, дали става въпрос за манипулация, или е нещо друго“, каза Риди.

При всички случаи в Русия отбелязват, че ако се докаже, че данните от Московската антидопингова лаборатория са манипулирани, то има сериозно основание да се счита, че руските спортисти ще бъдат лишени от право да участват в международни състезания, в това число и на олимпиадата в Токио.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: олимпийски игри, токио, любопитно, скандал, мок
КоментариDelfina

Спринт
Други новини