БГ EN

Сьомга срещу артрит

16-01-2019 14:11 | puls.bg

 

Редовната консумация на мазна риба, като сьомга, веднъж седмично или на по-лека, като треска, 3-4 пъти в седмицата намалява наполовина риска от развитието на артрит.

Свойствата на тази храна за борба с болестта, предизвикваща болезнени възпаления на ставите, са обстойно проучени и публикувани в реномираното списание Annals of the Rheumatic Diseases.
 
Плюсовете на рибната диета се преписват основно на богатството на дълговерижни полинаситени мастни киселини, понеже техните свойства на противовъзпалителни агенти.


 
Екипът от шведския научен институт „Каролинска” е събрал и анализирал данни за хранителните навици на 32 232 шведки, родени между 1914 и 1948 г., чието здравословно състояние е проследявано лично от екипа от 2003 до 2010 г.
 
Дамите са попълнили обстойни въпросници за храненето си през 1987 и 1997 г., като в детайли отразяват вида и честотата на консумираната от тях риба.


 
По време на изследването 205 от анкетираните жени са развили ревматоиден артрит, като анализаторите обръщат внимание, че почти без изключение, всички от тях са на дъното на статистиката по консумация на мазна риба. В техните данни 20%-ното дъно на групата са приемали 4-5 пъти по-малко омега-3 мастни киселини, в сравнение с групата на върха.


 
27% от дамите, развили артрит, са приемали по-малко от 0,21 грама омега-3 киселини на ден. Тези, които са приемали над това дневно количество за няколко години, имат над 50% по-голям шанс да се радват на здрави стави. Необходимата доза полезни мастни киселини се набавя само с едно похапване на мазна риба веднъж в седмицата, което не коства особени усилия.
 
Според учените добрите нива на тези киселини в човешкото тяло предпазват от артрит, като на първо място не позволяват началото на възпалителните процеси в колената. Адекватният им прием не пречи на нормалната диета и в същото време предпазва от болезноно заболяване.
 
Най-застрашени от артрит са дамите в интервала 40-60 години, като при мъжете то е около три пъти по-рядко срещано.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: сьомга, риба, полезно, здраве
КоментариDelfina

Спринт
Други новини