БГ EN

Кои части на тялото растат цял живот

Витрувиански човек на Леонардо да Винчи. Източник: bg.wikipedia.org
Витрувиански човек на Леонардо да Винчи. Източник: bg.wikipedia.org
23-09-2019 15:12 | новите родители

 

Някои части на тялото продължават да нарастват, дори след като човек е излязъл от пубертета и е далеч възрастта, в която се очаква да расте. Едни повече, други по-малко, но често могат да променят външния вид.

Ето кои са те и с колко се увеличават:

Нос и уши

Науката не е дала отговор на въпроса, защо носът и ушите продължават да растат. Но процесът продължава, докато човек e жив. Те увеличават размера си с по 0,22 милиметра в година.

Според една от съществуващите хипотези, тези чести на тялото продължават да нарастват, защото са изградени предимно от хрущялни тъкани. Другата версия е, че носът и ушите се удължават под напора на гравитацията.

Лицето

Възможно на някой това да не му допада, но истината е, че нашето лице също цял живот нараства.

При мъжете лицето става по-едро, заради тестостерона, възрастта и лицевите кости се променят. Лицето на жената се променя заради хормоните, които организмът ѝ изработва по време на бременността.

Длани и ходила

Когато завърши половото развитие, човек повече не расте на височина.

Порьозните структури в тялото обаче продължават да растат. И, ако през целия си живот човек е упражнявал физически труд или е спортувал усилено, дланите и ходилата му нарастват с възрастта.

Сърце и бъбреци

По принцип тези органи нарастват, заради определени заболявания. Например, при хипертония, сърцето нараства. А бъбрек и надбъбрек, при отстраняване на един от двата чифтни органи.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: човек, тяло, анатомия, фзиологияя, любопитно
КоментариDelfina

Спринт
Други новини