БГ EN

Напусна ни Емилия Бонева – колос в художествената гимнастика

Емилия Бонева (в средата). Снимки: Личен архив
Емилия Бонева (в средата). Снимки: Личен архив
20-09-2019 21:25 | Васо Чинаски

 

Напусна ни Емилия Бонева – емблематична фигура на българската художествена гимнастика, на родния спорт, както и един от водещите ни спортни посланици в чужбина.


Новината съобщи синът й Любо Бонев, който е дългогодишен ас във водната ни топка и силен автор със собствена рубрика в BGswim.com.

Съпругът на Емилия Бонева - Симеон Бонев е сред най-добрите ватерполисти в историята на този спорт у нас.

Внучката й, нейна пълна съименничка, бе водеща фигура в представителния отбор на Испания по синхронно плуване.

 

Екипът на BGswim.com и Асоциацията на българските плувци изказват дълбоките съболезнования на семейството, близките и приятелите на Емилия Бонева.


Мир на душата й!

Припомняме с няколко фрагмента забележителният и достоен спортен път на голямата Емилия Бонева.

 

През 1994-а испанският крал Хуан Карлос I връчва на Емили Бонева сребърен медал за заслуги към тамошния спорт

Българската школа на художествената гимнастика отдавна е прекрачила границите на страната.

И принос за това имат десетките наши треньори, които положиха основите на този спорт не само в Европа, но и в Канада, Нова Зеландия.

Една от тях дори печели олимпийска титла със своите чуждестранни възпитанички. През 1982 г. Емилия Бонева заминава за Испания, уж за малко, но остава там 15 години начело на националния отбор.

Въпреки притесненията момичетата на Бонева се представят завидно добре - две четвърти места. На върха са българките.

На следващото европейско във Виена през 1984-а испанките вече печелят първото си отличие - бронз на ансамбъла. И оттогава не слизали от подиума, докато дойдоха първата световна и европейска титла на ансамбъла - съответно през 1991 и 1992 година.

А на олимпийските игри Барселона’92 испанките печелят първия си медал на форума под петте преплетени кръга - Каролина Паскуал взема сребро, а Кармен Аседо е четвърта. 


На лагер в Аликанте преди олимпийските игри в Барселона

 

Най-големият връх обаче в кариерата на Емилия Бонева е олимпийското злато за Испания от игрите в Атланта’96. Тогава поема и най-големия риск в живота си. До надпреварата остават само 2-3 месеца, а една от опитните гимнастички в ансамбъла отказва да играе съчетанието с 5 обръча.

 

Въпреки десетките разговори и убежденията момичето не може да преодолее психозата. Тогава българката взима кардинално решение - да я остави резерва, а на нейно място да включи 15-годишната Лорена.

 

А първият, който поздравява нашата треньорка, е премиерът Хосе-Мария Аснар.

За 15 година работа с Бонева нейните възпитанички печелят 51 медала от големи първенства. Успехите са оценени на най-високо ниво.

През 1994-а испанският крал Хуан Карлос I връчва сребърен медал за заслуги към тамошния спорт.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: емилия бонева, кончина, любо бонев, художествена гимнастика
КоментариDelfina

Спринт
Други новини