БГ EN

Японската диета за здрав черен дроб

Снимка: Goodfood!
Снимка: Goodfood!
12-09-2019 16:39 | новите родители

 

Спанак, броколи, зелена салата, магданоз – това са основните съставки на хранителния режим, измислен от японци с идеята да поддържа здравето на черния дроб.

Това е уникален орган, по-точно – жизненоважна жлеза, най-голямата в човешкия организъм, която изпълнява над 500 функции и е подложена на огромно натоварване. Особено, когато се прекалява с ядене и пиене, характерни за празничните дни и нередовния начин на живот, както и с някои лекарства, например продължително лечение с антибиотици.


И, за да се нарушат функциите на черния дроб и жлъчния мехур, невинаги причина са преяждане и препиване – отрицателно въздействат също нечиста вода, еднообразна храна, недостиг на влакнини в нея, лош въздух, някои оцветители, ароматизатори…


Не е и кой знае колко трудно да поддържаме правилното функциониране и да елиминираме негативните влияния над черния дроб, достатъчно е да се придържаме към прости правила на хранене, включвайки в менюто си полезни за черния дроб продукти.


Моделът, разработен в Япония, помага да се намали риска от неблагоприятните жизнени условия, екологичните рискове и другите опасности, като включва различни биологично активни продукти:


- Кисело мляко и киселомлечни продукти с живи биобактерии, чиито срок на годност е само няколко дни, а не месеци;

- Зелени зеленчуци с минимално съдържание на пестициди и нитрати;


- Източници на незаменими макро- и микроелементи: йод, желязо, калций, магнезий, витамини А и С, незаменими мазнини – есенциални фосфолипиди.


Още няколко правила за здрав черен дроб:


Всекидневното меню трябва да се състои от храни в петте основни групи: зърнени, белтъчини, млечни, сурови и пресни плодове и зеленчуци, незаменими мазнини;


- Яжте повече продукти, в които има фибри - те са важни за естествения масаж на червата и без растителните влакнини е невъзможно нормалното храносмилане: свежи плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб, зърнени храни – пшеница, ечемик, овесени ядки, елда


- Не се отказвайте от употребата на храни, съдържащи „добър“ холестерол и незаменими мазнини, например във всеки дом е хубаво да има масло, защото е източник на витамин А, сурови ядки, соеви продукти, зехтин, слънчогледово и сусамово олио, горчица.


- Почитателите на фитнеса и диетите със сериозни ограничения на мазнините рискуват, тъй като дефицитът на незаменими полиненаситени мазнини в менюто може да провокира развитие на неалкохолна мастна чернодробна болест.


- Полезни да този орган са и продукти със жлъчежонни свойства, които отвеждат токсините от организма: мед, цитруси с кожата, репички, ряпа, чесън.

Вижте още за броколите в Goodfood!

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: черен дроб, здраве, любопитно
КоментариDelfina

Спринт
Други новини