БГ EN

Защо след отпуската рухва настроението

30-08-2019 08:43 | Новите родители

 

Дългоочакваната лятна отпуска преминава неусетно. Точно отброените дни за отдих се изнизват като миг, а след това хората се оказват в капана на трайно лошо настроение и депресия.

Психолози предупреждават, че краят на отпуската може да окаже неблагоприятно емоционално въздействие и да срине психически човека.

Вероятно всеки има отговор защо и ето обяснението на науката.

В много случаи смяната на обстановката, преходът от силни и ярки емоции, събрани по време на отдиха, и връщането към обичайното натоварване в офиса и всекидневната трудова дейност могат да станат причина за меланхолия, апатия, уязвима психика, сълзи и усещане за безизходност.

„Това се дължи на рязката смяна на обстановката и атмосферата. По време на отпуската човек е обгрижен и подсигурен. Пестил е пари, платил е предварително хотела, осигурил е изхранването и почивката си. Излязъл е от обичайното русло на работа, грижи и задължения. И сравненията, които несъзнателно прави, между почивката и ежедневието, му докарва депресивни мисли. Защото всичко хубаво е останало зад гърба му и нищо токова на му предстои“, обяснява психологът Антон Сорин.

Състоянието се утежнява и по чисто физиологични причини.

Продължителността на деня и особено слънчевата светлина силно влияят на психиката. А след края на отпуската слънчевите лъчи са значително по-малко. Това потиска и докарва усещане за угнетеност, допълва лекарят.

„Депресията след отпуска“ често има 2 форми. Първата е свързана с усещането, че не можеш да се справиш със задачите си, втората – че работата не ти харесва и дори те отвращава.

Най-важното в тази ситуация е човек да не взема прибързани решения, за които по-късно ще съжалява. Най-добре е да потърси помощ при психиатър.

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: настроение, отпуска, психологияя, здраве, любопитно
КоментариDelfina

Спринт
Други новини