БГ EN

Флуорираната вода - опасна за бременните

26-08-2019 09:18 | новите родители

 

Канадско проучване установи, че флуорираната вода, която тече от чешмата, може да има опасни последствия - например да засегне интелектуалното развитие на пеленачето, съобщи Франс прес.

Добавянето на флуор във ВиК системите на населените места е широко разпространена практика за предотвратяването на зъбния кариес в развитите страни от 50-те години на миналия век, допълва БТА. Високи концентрации на минерала се оказват токсични за мозъка, но в чешмяната вода те са ниски.

При все това дори и тези нива могат да представляват опасност за бременните жени и пеленачетата, установи екипът на Кристин Тил от канадския университет Йорк.
Флуорирана вода се предоставя на около 66 процента от американското население, на 38 процента от канадското и на 3 процента от европейското.

Екипът изчислил, че при повишаването на флуора в урината на бременната жена с 1 милиграм, се наблюдава спад на коефициента на интелигентност с 4,5 пункта при момчетата на 3 или четири години. Но не и при момичетата.

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: флуорирана вода, вода, бременни, здраве, любопитно
КоментариDelfina

Спринт
Други новини