БГ EN

Ключът към прехода от малък на голям басейн

Снимки: Евгени Цеков, sportsgallery.eu, Gulliver Photos/Getty Images
Снимки: Евгени Цеков, sportsgallery.eu, Gulliver Photos/Getty Images
28-08-2019 09:11 | Деян Гечев

 

Добре известен факт е, че тренировките на голям басейн се различават фундаментално от тези на малък. Значителна част от плувците водят подготовка в 25-метровия, тъй като луксът на голямата вода е недостъпен за повечето.

Когато направим анализ на разликите между двата басейна, можем да адаптираме тренировъчната си програма, така че да извлечем ползите от малкия.Най-отличителните черти на 50-метровия басейн

  • Трябва да поддържаме по-високо ниво на усилието за по-дълго време.
  • Трябва да поддържаме по-висока скорост, тъй като отблъскванията от стените са два пъти по-малко.
  • Силата в краката е сериозен фактор.
  • Подводните са по-маловажни.

Тези разлики оказват различно влияние върху всеки плувец, при някои е голямо, при други не чак толкова. Има състезатели, които са майстори на 25-метровия басейн, а когато скочат в големия, резултатите им не са чак толкова впечатляващи. Разбира се, обратният случай също го има.

 


 

Когато разгледаме списъка със световните рекорди и в двата басейна, виждаме, че тези в малкия са много по-бързи. На всеки състезател е до болка ясно, че плуването в олимпийския басейн е по-трудно.

Причината е в броя на обръщанията и подводните.
Изследване, в което участниците плували 100 м кроул на голям, а след това на малък басейн, стигнало до редица важни заключения:

  • Нивото на лактат в кръвта е винаги по-високо след тренировка в голям басейн, в сравнение с малък.
  • Сърдечният ритъм е също по-висок.
  • Плувците успяват да развият по-висока скорост в малкия басейн, отколкото в големия, а причината е в обръщанията.

Следователно, когато най-важните за нас състезания са тези на 50-метровия басейн, трябва по-някакъв начин да подготвим организма и съзнанието си за него, ако разполагаме само с малкия. В следващите редове, ще акцентираме върху някои методи с помощта, на които можем да направим прехода по-лесен.

1.
Подсилете краката

Силата в краката е от колосална важност за големия басейн. Независимо от стила и дистанцията, долните крайници трябва да са здрави, мощни и неуморими. Мускулите на краката са най-големите и масивни и съответно изискват най-голямо количество кислород. За да сме добри, трябва да сме много добре натренирани.


Сериите за тях не бива да бъдат пропускани от тренировъчната програма. Увеличете броя им в тренировките.

 


Спринтьорите трябва да могат да поддържат високо и мощно темпо на ритането докато на стаерите им трябва продължително и неуморно ритане.

2.
Обърнете внимание на сухите тренировки.

Работата в залата винаги е била неизменна част от тренировъчния режим на всеки състезател. Спринтьорите трябва да правят доста силови упражнения, заради естеството на дисциплините, които плуват.

Включете кардио тренировки в програма си, които ще окажат сериозно влияние както в укрепването на краката, така и в цялостната издръжливост.Бягането, колоезденето, подскоците, бърпитата, скачането на въже и др. са сред най-ефективните упражнения, които ще ви помогнат в подготовката.

3.
Увеличете броя на сериите

Звучи логично. Вместо да направите 10х100 кроул, направете серия от 12 повторения, опитвайки се да поддържате постоянно темпо по време на плуванията.


Друг вариант, който по-малко се предпочита е да увеличите метрите в дистанцията. Вместо да направите 10 по 100 м, опитайте с 10 по 125 м.

4.
Включете упражнения за съпротивление

Включете плувания с парашут, ластици, дрехи и др. в плувната си програма. По този начин ще увеличите необходимото усилие за самото плуване и басейнът ще ви се стори „по-дълъг“.
5.
Явете се ден по-рано на състезанието

Ако състезанието започва в петък, добра идея е да пристигнете предходния ден, за да направите адаптацията към басейна малко по-добра. Дори една тренировка може значително да промени нещата и усещането за басейна, което ще бъда само от ваша полза.

Прилагайки тези, на пръв поглед, очевидни неща със сигурност ще допринесе за по-доброто ви развитие като плувци и още повече ще направи този преход по-лесен.

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: плуване, басейни, полезно, деян гечев
КоментариDelfina

Спринт
Други новини