БГ EN

Барбуна е рибата на царете

Снимки: wikipedia.org
Снимки: wikipedia.org
07-08-2019 13:59 | За морето

 

Ценен морски дар, известен от дълбока древност. Все още високо ценен заради своето вкусно, леко, бяло и стегнато месо с дискретен морски, леко сладък вкус.

Почитан по Средиземноморието и присъствал в менюто на управниците в Римската империя, където се заплащало с изключително високи премии за улавянето и доставянето на големи екземпляри.

В древността се е ловял основно от брега с кука или чрез „срекме“.

Барбуна е от семейство Mullidae, което е представено от шест рода и 55 вида, разпространени по всички морета и океани. Черноморският Барбун, наричан още Барбуня, Султанка, Червен Милет (Mullus barbatus ponticus), обитава само черно море, като екземпляри от вида се срещат периодично и в Азовско и Мраморно море.

Дължината на тялото му достига от 21 – 26 см, а теглото до 150 г. Окраската е сребристо-сива с черна лента по цялата дължина на тялото.След като бъде уловен, барбуна сменя цвета си в характерния, червеникав цвят. Покрит е с едри люспи, които падат лесно при допир.

Под устата са разположени двойка „мустаци“ заради които носи името goatfish (от английски goat-коза и fish-риба).

Тези мустаци са пълни с хемосензорни рецептори, които му позволяват да опипва дъното и открива храната си.

Главата е голяма с тъпа муцуна отпред. На гърба и са разположени две перки а на корема има три (две отпред и една анална). Опашката е вертикална, раздвоена.

Наименивания

Латинско – Mullus barbatus ponticus
Англия – Red mullet, Mullet, Surmullet, Mullo
Испания – Salmonete de roca
Франция – Rouget de roche
Германия – Meerbarbe
Италия – Triglia di scoglio
Гърция – Barbouni
Холандия – Mul
Норвегия – Mulle

Вкусови качества

Бяло месо с дискретен морски сладък аромат и леко сладникав вкус. Богат е на витамин B12, Селен и съдържа голямо количество Омега-3 мастни киселини.

Изключително вкусен е печен на скара, много добре се комбинира с гъби, чесън, домати, чушки, естрагон. Цитросите му придават по-екзотичен вкус.

Най-често се приготвя цял или филетиран, изчистен от вътрешности и люспи.

По нашето Черноморие се среща от април до ноември. В залива на Несебър а виждани, групирани в ято няколко хиляди екземпляра.

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: барбун, барбуня, риби, риболов, любопитно
КоментариDelfina

Спринт
Други новини