БГ EN

Защо се чувстваме по-енергични през лятото

25-06-2019 16:31 | Dama.bg

 

Летните дни са прекрасни за душата. Дълги са и изпълнени със слънчеви лъчи.

Ето как да направим лятото още по приятно, без да забравяме, че за да се чувстваме щастливи, тялото ни трябва да е спокойно и здраво.

1. Слънчевата светлина успокоява леката депресия

Сивите есенни дни и зимният студ могат да предизвикат леко сезонно разстройство. Повече от 6% от хората изпадат в депресия през зимата.

При жените тя продължава по-дълго. Една от причините е, че мозъкът произвежда повече серотонин, когато има повече слънчева светлина.

2. Ядем повече плодове и свежи зеленчуци

Друга причина за лятното ни щастие са преобладаващите свежи храни. Има нещо прекрасно в консумацията на пресни продукти, особено когато могат да бъдат набрани директно от градината.

Зеленчуците са богати на витамини, които тонизират тялото и мозъка ви и така имате желание за повече движение и приключения.

3. Слънцето подсилва имунната ни система

Това се случва, защото когато сме изложени под слънчевите лъчи събираме известно количество витамин Д. Той е важен, защото отговаря за хиляди процеси в тялото ни, но най-вече подсилва имунитета ни.

Всяка наша клетка се нуждае от витамин Д, за да може да функционира оптимално.4. Прекарваме повече време сред природата

Няма как да отречем, че времето прекарано навън е полезно за тялото и настроението ни. В студените месеци нямаме особено желание да излизаме навън, което свежда до минимум контакта ни с природата.

Много проучвания показват, че хората, които са привърженици на разходки сред природата мислят много по-положително. А онези, които се радват повече на града – съжаляваме, но губите в този аспект.

5. Няма четири стени

Когато е по-студено прекарваме повече време затворени. Това е предпоставка за разпространение на вируси. Стаите с лоша вентилация и рядкото им проветряване водят до по-лесно разболяване.

6. Спим по-добре

Когато слънцето блесне в очите ни, веднага изпраща сигнал до мозъка да забави производството на мелатонин – хормона на съня. Когато залезът премине процесът се обръща – време е за почивка.

През есента и зимата има повече мрачни дни и този процес не може да се извърши толкова качествено.

Целодневното производство на мелотонин води до перманентно желание за сън или по-малко производство през нощта. А то до безсъние.

7. Гените ни се променят със сезоните

Уникално проучване публикувано в научното списание „Nature” показва, че 25% от ДНК-то ни се променя със сезоните. През зимата тялото ни подготвя да посрещаме болести и вируси, за да ги преборим по-лесно.

Лятото, от друга страна, провокира процеси в организма, които ни карат да горим натрупаните мазнини по-лесно, за да ни е по-приятно в жегите.

8. Имунната ни система е непробиваема

Белите кръвни клетки в нашето тяло играят ключова роля в борбата в болестите. Когато сме изложени на слънце тялото ни произвежда повече от тях. Така, че събирайте смело тен!

Разбира се, че времето влияе на настроението ни, но на преден план трябва винаги да поставяме качествената храна, достатъчното движение и хубавите мисли.

Подарявайки на тялото си здраве, то ни се отплаща с хубаво настроение.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: здраве, лято, тонус, море
КоментариDelfina

Спринт
Други новини