БГ EN

Спортуващите хлапета са с по-добър успех

Снимка: Йордан Йочев
Снимка: Йордан Йочев
17-10-2020 11:48 | новите родители

 

Запишете детето да спортува, за да има по-добър успех - колкото то е по-активно физически, толкова по-успешно ще е и в училище, сочат резултати от проучване, публикувано в British Journal of Sports Medicine.

 

От години се знае, че физическата активност стимулира и мозъка, но до този момент нямаше конкретно научно доказателство за това.

 

Сега шотландски учени от университета в Дънди проследиха развитието на 5000 деца от раждането им в началото на 1990 г., до навършването на 11, 13 и 16 години, правейки сравнение между физическата им активност и успеха в училище.

 

На 11 години децата носели в продължение на една седмица устройство, което отчитало физическата им активност. То регистрирало параметри като скорост на движение и изминато разстояние. След това учените отчели успеха на децата в училище по английски, математика и естествени науки.

 

Оказало се, че тези 11-годишни, които спортуват най-много, са с най-висок успех в училище и то и в трите направления. Като при момичетата тази зависимост била най-силно изявена в областта на естествените науки.

 

На 11 години момчетата в продължение на 29 минути били с умерено физическо натоварване, а момичетата – 18 минути.

 

Докато специалистите препоръчват на тази възраст физическата активност да е поне 60 минути на ден.

 

И още един факт, който не е за подценяване, но е малко известен: достатъчно е 11-годишните да увеличат физическата си активност само със 17 минути на ден, за да повишат значително успеха си, когато стигнат 16-годишна възраст, твърдят учените.

 

Какво остава на родителите?

Да стимулират тийнейджърите за повече спорт и игри навън.

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: спорт, здраве, активност
КоментариDelfina

Спринт
Други новини