БГ EN

Как работи тестът за максимална кислородна консумация

13-03-2019 12:17 | фрамар

 

Най-често използвания индиректен метод за определяне на максималната кислородна консумация (VO2max) е велоергометричния тест на Астранд-Риминг.

Чрез него бързо и лесно може да се определят аеробните възможности на човек, както и неговата способност за извършване на физическа работа.

Този тест е създаден на базата на пряката зависимост между кислородната консумация, сърдечната честота и натоварването.

Така чрез стойностите на мощността, при която пулсът достига стабилни стойности в границата между 130-160 удара, се определя съответстващата VO2max.

В този тест се използва субмаксимално натоварване, което го прави значително по-безопасен и широко приложим при различни групи хора.

 

За какво ни е нужно определянето на максималната кислородна консумация?


Максималната кислородна консумация е стойност, която теоретично показва максималния обем на кислород, който тялото може да оползотвори за единица време. Това означава, че колкото по-голям е нашият кислороден капацитет, толкова по-големи възможности имаме да работим, без да чувстваме умора продължително време.

Спортистите нормално имат по-голям кислороден капацитет от нетренираните хора, поради което тяхната сърдечно-съдова система се натоварва значително по-малко при физическо усилие.

Стойностите на VO2max са в основата на изготвянето на много тренировъчни програми за спортисти, а също така са показателни за определянето на физическата работоспособност както на здрави хора, така и на такива с хронични заболявания.

 

Какво е нужно за теста?


Велоергометър


Хронометър


Метроном


Монитор на сърдечната честота - пулсомер


Какво представлява тестът?

 

Тестът Астранд-Риминг представлява 6 минутно натоварване на велоергометър с фиксирано субмаксимално натоварване. Целта е при определеното натоварване да се достигне стабилен пулс между 150-160 удара в минута до края на задачата.

Ако до втората минута на теста не се достигне пулс 140 или се надхвърли 160, натоварването се коригира, за да се влезе в целевият пулс. Стартовото натоварване на теста се определя според възрастта, физическата подготовка и пола.

                                         kgm/min          W


Не трениращи мъже        300-600          50-100

Трениращи мъже            600-900         100-150

Не трениращи жени        300-450           50-75

Трениращи жени            450-600           75-100

 

За нетренирани хора може да определи и като за всеки килограм телесно тегло се заложат стойности по 10 kgm/min или съответно 1.65 W

 

kgm (килограмометър) е единица за мощност, като 1 kgm/min=0,1635 W


Как се изпълнява тестът?


Измерва се теглото на тестувания.


Тестуваният прави загрявка за 5-10 мин.


Подготвя се велоергометъра - наглася се на определеното натоварване и при нужда се регулира седалката.


Дава се сигнал на тестувания да започне да върти педалите и след достигане на скорост 50 оборота в минута се включва хронометъра.

 

За определяне на оборотите се използва метроном или показанията на велоергометъра.

Прави се измерване на пулса в последните 15-30 секунди от всяка минута.

 

Ако след края на втората минута, ако не се постигне целевия пулс от 140-160 удара/минута, натоварването се коригира.

След изтичането на 6 минути тестуваният продължава да върти на ниска мощност за още 1 минута до падане на пулса под 100 удара в минута.

 

Взимат се стойностите на мощността и пулсовата честота в края на 6-те минути и се правят изчисления.

Изчисляване на резултатите от теста

 

Изчисляването на резултатите може да стане по няколко начина, като най-често се използва готов калкулатор, номограма или формула, чрез която да се изчисли.


Номограмата представлява три скали графично разположени, така че при свързването с права линия на две от известните ни стойности да получим третата.

В случая това са пулсът засечен в последната минута от теста и мощността, която сме задали или, до която сме коригирали в kgm/min.

 

 

Ако след засичането получаваме VO2 в литри за минута възрастта на тестувания е извън границите 25-35 години, умножаваме по съответния коригиращ фактор.


След получаването на абсолютната VO2max в литри за минута остава да изчислим и относителната - спрямо килограмите на тестувания и в милилитри. За целта умножаваме стойността на VO2 max в литри по 1000 и разделяме на килограмите.

Например: ако лицето, което тестуваме е 68 кг и сме получили стойност на VO2max 2,35L за минута, то това прави 2350 ml за минута, a като разделим на килограмите се получава, че VO2max e 35 ml.kg.min.

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: кислородна консумация, функционални изследвания, тестове
КоментариDelfina

Спринт
Други новини