БГ EN

Главният редактор на СПРИНТ Николай Кръстев с приза в памет на Люпи и Мичмана

Снимки: Тони Тончев
Снимки: Тони Тончев
12-03-2019 14:59 | Василен Димитров

 

Главният редактор на списание „СПРИНТ“ Николай Кръстев е новият носител на наградата за спортна журналистика на името на Людмил Неделчев и Николай Колев - „Люпи и Мичмана”.

Председателят на Асоциацията на българските плувци получи приза в Музея на спорта на националния стадион „Васил Левски“, уважен от голяма част от колегите си и в присъствието на знакови шампиони.

С тази награда Николай Кръстев става първият, който има трите значими награди в спортната журналистика – „Люпи и Мичмана“, „Братя Ексерови“ (2010) и приза “Спорт и медии” на Международния олимпийски комитет, връчена му през 2004 г.

Бившият състезател по плуване и водна топка е единственият в родната гилдия с такова признание от централата на МОК в Лозана – за „Най-добро представяне на спорта и олимпизма на национално и международно равнище”, и едва третият българин след Надежда Лекарска за цялостния й принос към олимпийското движение и проф. Райна Бърдарева за книгата й "Олимпизъм и олимпийско движение".

В професионалния си път, започнал през 1983 г., Кръстев е отразил шест олимпийски игри и 9 световни първенства по лека атлетика, както и значимите събития и фигури в баскетбола, плувните спортове, бокса, футбола, олимпийското движение и др., включително ветерански, работнически спорт и за хора в неравностойно положение.Николай Кръстев, заедно с другите двама призьори - Михаил Делев (вторият отляво на дясно), Асен Минчев, първия носител на приза - Андрей Кожухаров и ректора на НСА проф. Пенчо Гешев.

 

„Тази награда нямаше да се случи без героите на българския спорт значителна част, от които са на тази церемония. Хора правили историята на родния спорт и журналистика. А спортът и журналистиката вървят заедно ръка за ръка. Има ли ги спортните успехи, ще я има и качествената журналистика. Благодаря на всички мои учители и колеги, с които съм работил през годините още от първите ми стъпки във вестник „Студентска трибуна“ през 1983-а година като стажант и автор. Там при спортния редактор Иван Греченлиев ме прати бате Люпи Неделчев – единият от двамата, в чиято памет е създадена тази награда, която получавам сега. Благодаря на Владо Памуков и всички приятели от „Труд“, с Владо бюро до бюро работихме 21 години и вярвам, че направихме запомнящи се неща. Благодаря и на Тодор Иванов – изпълнителен директор на „Ес Медиа АД“, че повярва в идеята за списание „СПРИНТ", което правя от две години заедно с Ростислав Русев, на когото също благодаря за подкрепата. Благодаря и на стойностните автори на българската спортна журналистика, които гостуват във всеки брой на „Спринт““, каза Кръстев пред шампионската аудитория.

 В десетгодишната история на наградите „Люпи и Мичмана“, давани от Българската асоциация на спортните журналисти с подкрепа на Министерството на младежта и спорта, бе връчена за първи път приз за книга.

Получиха я доайените на спортната ни журналистика Асен Минчев и Михаил Делев за колосалния колективен труд "Българската споортна слава", с обем 512 стр. и снимки на 1400 медалисти. Резултат е от работата на екип от 8 души.

Тази година има своеобразен бум в издаването на спортни книги – пет, и това е причината да бъде връчена такава награда.

Церемонията уважиха ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев и големи имена в българския спорт като поразяващата ръка в баскетбола Петкана Макавеева, двукратният олимпийски шампион в класическата борба Петър Киров и олимпийският първенец в бокса Георги Костадинов. 

 

През 2004 г. Кръстев получи наградата от МОК, връчена му от председателя на БОК Стефка Костадинова.

Професионална кариер
а на Николай Кръстев


в. „Коперативно село“, спортен отдел – 1988-1989

в. „Земеделско знаме“ - спортен отдел – 1990-1991

в. „Меридиан Спринт“ - зам.-главен редактор – 1992-1995

в. „Меридиан Мач“ - зам.-главен редактор – 1993-1995

в. „Труд“. - зам.-отговорен рекадтор „Спорт“ - 1995-2016

сп. „Спринт“ - главен редактор – 2016 досега

 

Други проекти


сп. „Буба Баскетбол“ - зам.-главен редактор – 1993-1996

в. „Славия“ - 2001 досега

Първи български плувен сайт BGSwim.com – 2002 досега

„Плуване & Водна топка“ - 2010 досега 

 

Трилогия „100 години Славия“ (2013-2014)


- „Хронките на Славия 1910-1944“, автор и издател

- Алманах „100 години Славия“, съавтор и издател

- „Един век футбол в бяло“, редактор и издател

 

Журналистически награди

2005 - „Спорт и медии“ на МОК

2010 - „Братя Ексерови“

2019 - „Люпи и Мичмана“

 

Най-големи отразявани състезания


6 олимпийски игри – Сидни 2000, Атина 2004, Торино 2006, Пекин 2008, Лондон 2012 и Рио 2016

По 9 световни първенства по лека атлетика на открито и в зала

Над 15 европейски първенства по лека атлатика на открито и в зала

3 световни първенства по баскетбол за мъже

8 европейски първенства по баскетбол за мъже

14 финални турнира на Евролигата по баскетбол

2 европейски първенства по плувни спортове

2 световни първенства по бокс

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Николай Кръстев, награди, спортна журналистика, Люпи и Мичмана, Николай Колев, Людмил Неделчев, признание
КоментариDelfina

Спринт
Други новини