БГ EN

Колкото по-мазна е рибата, толкова по-добре

21-02-2019 12:10 | Живот и здраве

 

За хранителните достойнства на рибата се знае отдавна. И пресноводната и обитаващата солени води допринасят за добрия статус на здравето ни.

Но специалистите твърдят, че морските и океанските обитатели значително изпреварват в благородното си дело речните събратя.

Като най-голямото им богатство са съдържащите се в тях мастни киселини омега-3, така модерни напоследък.

Противно на препоръките за любителите на месото, колкото по-мазна е рибата, толкова по-добре.

Омега-3 са изключително необходими на човешкия организъм, но той не може сам да си ги произвежда.

Учените обаче настояват, ако искаме да минем в групата на хората, водещи здравословен начин на живот, да слагаме три пъти в седмицата риба на трапезата си.

Това ще зарадва най-вече сърцето ни, защото заплахата от инфаркт ще бъде снижена с 50%.

Това е и причината японците и ескимосите да имат много по-здрава сърдечно-съдова система.

 

Единствено ябълките се нарезват до рибата, когато стане дума за предпазване от болестта на Алцхаймер.


Американски учени открили революционен метод за справяне с депресията и други нервни заболявания. Те предлагат с последствията от стреса да се справяме не с хапове, а с преосмисляне на диетата.

Психолози и диетолози установили пряка връзка между храненето, работата на мозъка и емоционалното състояние на човека. Тук на сцената излиза отново рибата.

Всички научни изследвания, проведени в САЩ, Великобритания и Израел, показват едно: увеличеният прием на полиненаситените мастни киселини омега-3 оказва изключително положително въздействие върху мозъчната дейност и е сериозна бариера пред депресивните състояния.

Като доказателство пак стигаме до японците, но този път компания им правят финландците, които, хапвайки повечко риба, съществено са намалили депресията.

Английски учени пък доказали, че бъдещите майки, които наблягат на омега-3 ще бъдат ощастливени с по-умни чеда, чието зрение и слух също ще бъдат за завиждане.

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: риба, здраве, храна, полезно, любопитно
КоментариDelfina

Спринт
Други новини