БГ EN

Моторниците във водната Ф1 са ограничени до 250 км/ч

16-02-2019 10:42 | Фрамар

 

Водната Формула 1 е международно състезание, при което се използват изключително мощни моторни лодки.

Това е най-високият клас сред водните състезания, като гонките продължават около 45 минути в специално обозначен участък, обикновено езеро, широка река или залив, в който не се образуват големи вълни.

Стартовата решетка се определя от квалификации, които се правят през целия предхождащ състезанието ден, като лодките могат да направят много опити да постигнат по-добро време.

Формат

След откриването си през 1981 година, Световният шампионат по водна Формула 1 е ежегодно събитие. През последните години участват 28 пилота от 11 отбора, управляващи 18 моторници.

Обикновено старт-финалната права на пистите е дълга около 350 метра. Останалата част е с множество завои, от които само един или два са десни, а останалите са леви.      


Лодките достигат до 250 километра в час, като те са електронно ограничени, заради загубата на сцепление и възможността от излитане и инциденти.

Ограничението е и заради факта, че тук няма спирачки, както при автомобилите.


Лодките

Във водната Формула 1 се използва катамаранен тунелен корпус, който позволява едновременно висока скорост и изключителна маневреност.

Общото тегло на лодките е 390 килограма, от които 118 килограма се падат на двигателя.

Дължината на моторниците достига 6 метра, а широчината им е 2 метра. Ниското тегло се постига с използването на съвременни материали като карбон и кевлар.

Издигането на носа е предотвратено с аеродинамично крило и дифузьор под корпуса, като те заедно позволяват на лодката да се издигне до степен на съвсем леко докосване до водата, но в същото време тя остава стабилна и е способна да развива високите скорости.

Използваните двигатели са двутактовите V6 Меркюри Марин, които изгарят около 120 литра авиационно гориво на час, генерирайки 400 конски сили при 10 500 оборота в минута.

С такава мощност лодките развиват 100 километра за по-малко от 2 секунди, на което никой от автомобилите от Формула 1 не са способни.


Безопасност

Въпреки, че формата на лодките не се е променила много на външен вид, материалите от които се изработва вече не са шперплат, а карбонови нишки и кевлар. Най-голямата промяна е твърдата композитна капсула около кокпита, която се откъсва от останалата част на лодката при катастрофа.

Освен това пилотите вече имат многоточкови колани. Те са въведени от дизайнера и състезател Крис Ходжис и въпреки първоначалната съпротива от страна на някой състезатели, те спасяват не един и два живота, което води до масовото им използване.

Зад кокпита бе поставена и въздушна възглавница, която не позволява на лодката да потъне при преобръщане. Всички тези промени направиха водната Формула 1 много по-безопасна.

 

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: водна формула 1, водна ф1, моторници, лодки
КоментариDelfina

Спринт
Други новини