БГ EN

Как плуването подпомага мозъка

29-09-2019 15:19 | Puls.bg

 

Физическите ползи от плуването са очевидни - тонизираните мускули, мускулната сила и изваяната фигура описват тялото на плувеца. Има и една друга характеристика, която повечето плувци притежават, без да можем да видим с очи, и това е подобреното здравето на мозъка.
 
Не е изненада, че аеробните упражнения не само за полезни за сърцето, но и за мозъка. Подобряват мозъчната функция и помагат за възстановяване на увредените мозъчни клетки. Определени аеробни упражнения, като плуването, биха могли да предложат допълнителни ползи на молекулярно и поведенческо ниво, като засягат невротрансмитерите, които влияят на настроението и редуциращите хормоните на стреса.
 

Насърчава притока на кръв за по-добра когнитивна функция

Това се отразява благоприятно паметта, настроението, фокуса и яснотата на съзнанието. В данните на проучване от 2014 г. се посочва, че плуването увеличава притока на кръв към мозъка.
 
Изследователите описват, че когато участниците биват потопени във вода до нивото на сърцето, притокът на кръв към мозъка се повишава. Към средната мозъчна артерия се наблюдава увеличаване с 14%, докато към задните мозъчни артерии – с 9%.
 
Специалисти в областта поясняват, че можем да се възползваме от всички тези предимства, независимо дали водата е до нивото на сърцето. Това е без значение, тъй като се плува в хоризонтално положение.
 
Стимулира химическите вещества в мозъка за по-добро настроение

Плуването, заедно с други физически упражнения, спомага за освобождаването на невротрофичните фактори в мозъка – ендорфини, за които се смята, че помагат в управлението на стреса, тревожността и настроението.
 
Физическата активност и физическите упражнения могат да помогнат и за облекчаване на напрежението и дори да повлияят на някои симптоми на депресия. Плуването е ефективно и за намаляване на паниката и чувството на самота.

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: плуване, здраве, любопитно
КоментариDelfina

Спринт
Други новини