БГ EN

Последната подводница става музей

26-09-2018 16:01

 

Последната българска подводница „Слава“ може да бъде превърната в музей, вместо да бъде нарязана за скрап.

Комисия към Общинския съвет във Варна одобри предложение на собственика на стъкларската фабрика в Белослав да реставрира и отвори за посещения плавателния съд. Решението ще влезе в сила, ако бъде прието от общинските съветници, съобщи БНТ.

Идеята на собственика на стъкларската фабрика е да изтегли по вода подводницата по канала, който свързва Варненското с Белославското езеро.

Пътят към сушата минава през сух док на територията на фабриката, който вече се изгражда. Подводницата ще бъде реставрирана и поставена на специален постамент, като част от корпуса й ще бъде под земята.

„Всички хора, които са работили на тази подводница, тези, които са правили ремонтите, ще ни помогнат да я оставим в най-добрия вариант за следващите поколения“, каза Танко Калчев – собственик на стъкларската фабрика.

Подводницата „Слава“ е строена преди 59 години. Последното й потапяне под вода е през 2010 г. Оттогава стои на кея във Военноморската база и тъне в забрава.

Плавателният съд е даден за стопанисване на Община Варна с идеята да стане музей. Години наред обаче резултат няма, а ръждата „изяжда“ корпуса на подводницата.

Според специалистите, възстановяването й все още е възможно. „Подводницата има външен корпус – 3 мм ламарина, която ние при ремонти сме подменяли с нова.

Същественото е, че вътре тя има здрав корпус, който е 10 пъти по-дебел“, обясни о.з. кап. I ранг Ганчо Райков – зам.-председател на Съюза на подводничарите във Варна.

Източник: БНТ

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: подводница, слава, история
КоментариDelfina

Спринт
Други новини