БГ EN

Антъни Иванов: Целя се в олимпийски медал

Снимки: Евгени Цеков, sportsgallery.eu и LAP.bg
Снимки: Евгени Цеков, sportsgallery.eu и LAP.bg
12-08-2018 10:28 | Василен Димитров


Антъни Иванов записа първи европейски финал за мъжкото ни плуване от 21 години и този факт е показателен за стойността на постижението му. В Глазгоу беше готов за повече от осмото място. С личното си постижение на 200 м бътерфлай от световния шампионат в Будапеща през миналата година (1:55,55 мин.) ставаше медалист.

А Антъни Иванов бе готов за слизане под 1:55 мин. Състезателят на Николай Вакареев и Вихрен
(Сандански) анализира пред BGswim.com представянето си на европейското първенство и какво му предстои. От есента бронзовият медалист от световното за юноши и многократен държавен шампион и рекордьор е студент в САЩ, първокурсник в Университета Оубърн, щата Алабама.- Антъни, за неизкушените от плуването е непонятно как един бански костюм може да издъни целогодишния ти труд. Какво го прави по-специален? Как точно саботира представянето ти в Глазгоу?

- Банският наречен “powerskin carbon ultra” е по-различен от модела “карбони”. По принцип този тип бански се използва за 50, 100 метра. За спринтове.

Не знам защо реших да плувам с него. Исках да видя как ще бъде, също така го обух предварително и ми беше добре.

Не съобразих, че ще плувам 200 м и няма да е същото. Просто това беше грешка която със сигурност няма да се повтори.

- Кое е по-голямото разочарованието – това, че не показа реалните си възможности или, че не успя да вземеш медала, който искаше и за който бе готов?

- Не знам. На сериите и на полуфинала се видя, че съм подготвен, дори можех да плувам по-бързо, но се пазех за финала.

- Какво ти казаха непосредствено след финала и няколко дни по-късно твоят наставник Николай Вакареев и баща ти Антон (бивш плувец и то делфинист, тренирал при същия наставник и клуб. Основен двигател в израстването на Антъни – б. а. ) ?

- Казаха ми, че най-важното е да съм жив и здрав. Че европейското първенство в Глазгоу не е последното ми състезание и ще знам занапред да не си правя подобни експерименти.- След сериите на 100 м бътерфлай каза, че не си ял и спал – не можеше ли да се въздейства срещу това? Смяташ ли, че в такъв момент спортен психолог щеше да те извади от състоянието ти на дълбоко разочарование?

- Не смятам, че щеше да ми помогне спортен психолог. Просто ми трябваше време да остана сам със себе си. Да преосмисля всичко.

- Не беше ли по-разумно да пропуснеш стотака бътерфлай, тъй като беше афектиран от представянето ти на 200?

- Беше по-разумно да пропусна 50 м бътерфлай, защото беше сутринта след верния финал на 200 м. Не бях разплувал и не се чувствах добре заради случилото се.

- Като оставим темата с банския костюм, с треньора ти Николай Вакареев видяхте ли в Глазгоу други пропуски и елементи върху, които трябва да се работи?

- Не сме коментирали тази тема още. Може би първото ми 50 на сериите и на полуфинала бе малко по-бавно от колкото трябваше да е.

Не е имало обаче елементи, поради които да съм изоставал. Работихме с треньора ми върху всичко на лагера в Гърция, който беше през почти целия месец юли.

- Какъв урок научи от това европейско първенство?

- Да правя нещата, както аз си знам, да не правя експерименти в най-важните моменти, за да няма последствия, както стана на това европейско първенство.

- Позна кои ще са фаворитите за медалите на 200 м бътерфлай. Можеш ли отсега да кажеш кои ще са за световното първенство догодина и на олимпийските игри в Токио 2020 г.?

- Не мога да кажа със сигурност много са фаворитите за почетната стълбичка.

- Европейският шампион Крищоф Милак, който ти стар съперник, показва потенциал да бъде фактор години напред. Би ли заимствал нещо от неговият начин на подготовка или техника?

- Не считам, че трябва да взема нещо от неговата техника, защото не съм като него, нито пък той е като мен. Провеждаме различен тип тренировки.

Тук мога да вметна че при него има осигурени бази, възстановяване и така нататък, но това не искам да коментирам в момента.

- Как ще протече ваканцията ти?

Ще отида на море с приятелката си, ще видя част от приятелите си преди да замина за САЩ и от септември отново започвам подготовката си.

Ще се подготвям за световното първенство на малък басейн в Китай през декември. След това тренировките ми ще са насочени към шампионата на голям басейн догодина.

После следва европейското на малък, след това на голям басейн и накрая са олимпийските игри в Токио през 2020 г.- Каква е целта ти за олимпийските игри?

- Медал.

- В тази връзка настъпи ли моментът да си направиш татуировка, може би тематична?

- Искам да си направя олимпийските кръгове, но евентуално ще е след игрите в Токио.- Досега семейството ти винаги е било близо до теб, особено баща ти Антон, който е родител, ментор, треньор, мениджър. Мислиш ли, че ще имаш проблем с тяхното отсъствие, когато отидеш в САЩ?

- Предполагам, че няма да имам проблем със справянето да бъда сам. Все пак трябва да се свиква с тази реалност.

Ще ми липсват естествено, но трябва да се справям сам със задачите си.

- Кога ще е първото ти завръщане в България?

- След световното първенство на малък басейн в Китай през декември.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: антъни иванов, николай вакареев, вихрен, сандански, глазгоу, евро 2018
КоментариDelfina

Спринт
Други новини