БГ EN

Как e била структурирана римската баня

30-08-2019 12:28 | waterg.eu

 

Идеята за модерния СПА център води началото си от древния Рим и неговите термални бани. Банята била уелнеса на гражданите - много обширна, много красива, неговото съкровено място за почивка.

Въпреки че повечето римляни са имали възможност да си построят частни бани в къщите и вилите, дори финансово да поддържат отделни частни постройки за това, много от тях честичко са посещавали обществените бани.

За римлянина къпането е било обществена дейност. Малките частни бани са били наричани „балнеа“ и срещу такса са били отворени за посетителите. Реално и те са функционирали като обществени.


Съблекалните  


Къпането си имало собствен ритуал. И робите също били част от него. Следвали са господарите неотлъчно и във вътрешността на банята.

Влизали заедно в обширната съблекалня – apodyterium. Помагали на господаря да съблече ежедневните дрехи, да облече специалните дрехи и сандали за банята.

 


Грижливо подреждали съблеченото в специалните ниши или кабини, а част от тях оставали да пазят дрехите на господаря си, когато той отварял вратите и влизал в рая.


Фитнес


Първо, тялото на къпещия се било намазвано със специални масла и така подготвен римлянинът влизал в обширен централен двор – palaestra. Дворът бил място за упражнения – вдигане на тежести, лекоатлетически упражнения, игра на топка, бягане, плуване.

Римлянинът прекарвал в упражнения докато тялото му се покриело с пот и прах, защото само тогава истинското къпане можело да започне. Дворът обикновено е бил обграден с множество арки и входове към различните помещения за къпане.


Тепидариум


Любимите бани на римлянина също били обширни и също толкова разкошни. Баните били няколко вида, според топлината и влажността.

Първо било топлото помещение тепидариум.

 

То се подгрявало през пода и стените и температурата в него била между 37 и 39°С. Това е помещението, където обслужван от роба си римлянинът изтривал потта и прахта от тялото си със специален метален завит инструмент strigil, носен от роба.

 

Помещението е имало и топъл басейн, в който след тази процедура посетителят можело да се потопи. Близката до тази на човешкото тяло температура на помещението е позволявала на римлянина да се отпусне. Помещението е било декорирано с красиви рисунки  по стените и тавана.

 

Съвременна интерпретация на римския тепидариум е вид помещение за релакс. Важно е да се отбележи, че функцията на традиционния тепидариум разположен веднага след фитнеса за почистване на тялото и покой от спорта, не се прилага в чистия вид на римската баня.

 


Калдариум


Излизайки приятно затоплен от топлия тепидариум, римлянинът се запътвал към горещата баня – caldarium. Понякога помещенията били изграждани с една обща врата, така че излизайки от тепидариума веднага се стъпвало в калдариума.

Било помещение подобно на парната баня – топло с много влажност, често било конструирано от три отделни помещения. Всяко от тези три помещения имало собствено подгряване и това позволявало да се достига различна температура в отделните секции на калдариума.

 

Първата стая обикновено имала малък басейн с много гореща вода, и напомня на парните бани от света на изтока.

Следвало помещение с висок фонтан – лабрум, с бликаща студена вода, с която къпещия обливал лицето и тялото си.

 

Когато помещението не било разделено на три, басейнът и лабрумът били разполагани заедно. Условно е да се каже че калдариумът е едно помещение.

 

То е било толкова голямо, с колони от пода, чупки, ниши, пейки за сядане и за лягане, че разграничението в повече от едно подпомещения идва от самосебе си.

Съвременната интерпретация на римския калдариум е парната баня.

 

 

Лакониум

 

Топлото сухо помещение било наречено лакониум. Самостоятелно подгрявано, температурата в него стигала до 60°С.

 

Римлянинът разпускал тук и се отдавал на спокойни мисли. Не навсякъде лакониумът е присъствал в римската баня.

 

Съвременният лакониум е арома банята или арома сауната.

 

Фригидариум

 

В повече вили на римляните, лакониумът е бил пропускан като помещение, излизайки от него, респективно от калдаруима (когато лакониумът не е бил обособен), римлянинът задължително минавал през охлаждащата процедура на фригидариума.

 


Също е бил обширен, и в него имало басейн със студена вода, наричан piscina. Кратко потапяне и охлаждане и денят е можело да продължи с вълшебни нотки и обновена психика и тяло.

 

Съвременният фригидариум са всички помещения и видове душове и басейни с охлаждащи процедури.

 

Масаж

Следвали помещенията за масажи с ароматни и благовонни масла. Те са били неизменна част от римската баня, както и днес са част от съвременния спа център.

 

Релакс

 

В повечето случаи към баните имало изградени библиотеки и градини, разполагали са в близост места за хранене и леки закуски.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: римска баня, СПА, история, любопитно
КоментариDelfina

Спринт
Други новини