БГ EN

НСА защити базата за водни спортове в Несебър

20-01-2018 11:03 | снимка: НСА | BGswim.com

 

Върховният касационен съд прие определение, с което държавната собственост върху имот от учебната база по водни спортове на Национална спортна академия „Васил Левски“ в Несебър беше защитена.

 

С Определение № 31/16.01.2018 г. ВКС потвърди решенията  на Несебърски районен съд  и Бургаския окръжен съд, с които се установи, че ответниците по делото за реституирания имот не са собственици, онформираха от НСА.

 

Въпросният парцел се намира на самия плаж на базата и е с площ от 2 667 кв. м. Съдебното дело за него се води от 2012 година, когато незаконно и самоуправствено в учебния комплекс нахлуха тежки изкопни машини, разрушавайки важна за функционирането му инфраструктура. В отговор на наглото погазване на публичната държавна собственост студенти и преподаватели от Академията реагираха светкавично с барикади и дежуряха денонощно, охранявайки територията от нови посегателства. Ескалиралото напрежение доведе до сблъсъци. Студенти бяха бити с метални пръти, а баталните сцени предизвикаха силен обществен отзвук на възмущение и порицание. 

 

Решението на Върховния касационен съд от последните дни потвърждава максимата „По-добре късно, отколкото никога“. Удовлетворението, което изпитват всички студенти и преподаватели, които през  2012 г. спираха багерите с телата си е напълно заслужено, макар и очаквано твърде дълго. Общественият интерес бе отвоюван именно благодарение на тяхната безкомпромисна воля. 

 

Понастоящем върху този имот е построена сграда с апартаменти, разпродадени на български и чуждестранни граждани, неподозиращи за извършените беззакония от страна на поземлена комисия, община, и др. имащи отношение държавни органи.

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: НСА, Несебър, спор, имот
КоментариDelfina

Спринт
Други новини