БГ EN

Антъни Иванов: Знам какво ми трябва за европейски медал

Антъни Иванов получи велосипед
Антъни Иванов получи велосипед
06-01-2018 17:17 | Василен Димитров

 

Антъни Иванов започна новата 2018-а година, както завърши предната. Като победител или номиниран в престижни класации. Беше избран плувец №1 на България, Спортист №1 в Сандански. Получи и най-голямото признание - стана четвърти в анкетата за Спортист на България.

18-годишният търновец, който е състезател на Николай Вакареев и Вихрен получи бе удостоен за изумителните и постижения през 2017 г. Антъни Иванов стана трети на световното първенство за юноши в Индианаполис, осми при мъжете от Будапеща (също на 200 м бътерфлай), взе три балкански титли, десетки държавни, записа и девет национални рекорда.


Те му гарантираха за втора поредна година и първото място в анкетата на Viasport.bg за Най-добър млад спортист на България.

-Антъни, какво означават за теб победите и присъствието в класациите за постиженията на състезатели от всички спортове?

- Благодаря на родителите си, треньора ми Николай Вакареев, на съотборниците и противниците, които ме дърпаха към тези постижения, за да получа и наградата на Viasport.bg.

Спечелването и участието в подобни класации и ласкателство не само за мен, но и за плуването като цяло. Радвам се, че така се популяризира „синият“ спорт.

- С треньора ти Николай Вакареев заявихте, че се целите в медал на европейското първенство за мъже и жени в Глазгоу през лятото. Какво е необходимо да направиш, за да го постигнеш?


- Да, целта ми е да спечеля медал, но ще видим как ще мине състезанието на 200 м бътерфлай. Трябва да плувам около 1:54,00 мин.

Мисля, че това време ще е достатъчно за медал.- Проучваш ли съперниците си, с които смяташ, че ще водиш битка на европейското първенство? Гледаш ли техни записи? Определени детайли от плуването им?

- Не гледам нищо свързано със съперниците ми.


- Със сигурност научаваш теоретичната част от подготовката от треньора и баща ти Антон, който е бивш плувец. Ти обаче четеш ли допълнително?

- Не съм се интересувал до момента. В скоро време обаче ще трябва да се поинтересувам и за този аспект на подготовката ми.  

- Отчетохте с Вакареев, че трябва да работите върху старта, подводните, обръщанията и други елементи. Действате ли в тази насока?

- Работя за старта и обръщанията повече във фитнеса и засега има резултат.

- Колко лагери ще имаш до европейското първенство?

- Предстои ми лагер на високопланинската база Белмекен. После ще отидем на шампионата на Гърция и след това са републиканските първенства. И накрая е най-важното състезание – европейският шампионат в Глазгоу.

Не знам точно колко ще бъдат участията ми на състезания, но мисля, че са достатъчно, за да съм подготвен.- По време на тези лагери ще има ли човек от плувния отбор на бъдещия ти университет в Оубърн, щата Алабама?

- Не, няма как да има. Общуваме в интернет. Знаят какво правя. Обсъждаме всичко свързано с плуването в двупосочен аспект –  какво се случва при тях и какво с моята подготовка и състезания.  


- Научили вече бойните песни на отбора?

 - Ха-ха, още не съм.


- Ще си татуираш ли тигър – символа на новия ти отбор? Как по принцип гледаш на татуировките?

-
Ще видим там. Съмнявам се, но човек никога не знае. Харесвам татуировки, но не съм сигурен напълно, че искам такава.

- Неизкушените от плуването свързват спорта ти с твоите успехи, но се забелязва раздвижване във всички възрасти…

- Новата вълна от млади и талантливи плувци започва да навлиза при мъжете и жените все по-силно. И това много ме радвам. Мисля, че имаме голям потенциал за няколко финала на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес (Аржентина).

- Покрай спорта не ти остава много свободно време. С какви филми разтоварваш?

- Повечето време гледам телевизионни сериали.

- Получи за награда велосипед, но гледаш към автомобила. Изкара ли вече шофьорска книжка?

- Още не съм. Имам няколко оставащи часа и би трябвало скоро да завърша шофьорския курс.

- Церемонията по награждаването на Viasport.bg се състоя на Благовещение. В тази връзка скачал ли си за светия кръст някога?

- Скачах миналата година за пръв път в Сандански, но не успях да го хвана.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Антъни Иванов, viasport.bg, Най-добър млад спортист, анкета
КоментариDelfina

Спринт
Други новини