БГ EN

Какво се случи в Дания

Гърбистът Климент Колесников бе основното острие на руснаците
Гърбистът Климент Колесников бе основното острие на руснаците
18-12-2017 12:21 | Иван Цанов

 

Европейското първенство на плуване на малък басейн в датската столица Копенхаген завърши с голям успех.

 

Какво показа най-общо то?

 

Като най-силна плувна държава на Стария континент се ситуира Руската федерация. Плувците на "сборная" завоюваха общо 18 медала, от които 9 златни, 5 сребърни и 4 бронзови. Това не е изненада. Руснаците вкараха огромен финансов и човешки ресурс в плуването, възвърнаха донякъде старата система на подготовка от времената на СССР и са на гребена на технологичните новости. Който чете научните и методичните им материали по плуване знае за какво иде реч. Дори имат потенциал за още по-големи успехи.

 

Отлично се представиха отборите на Унгария и Италия. Унгарците завоюваха даже впечатляващите 8 златни медали (общо 13 медала), докато италианците взеха 5 златни медали (общо 17 медала). Унгария и Италия са обаче много различни в плувно отношение страни.

 

Унгария е малка държава, провежда централизирана подготовка, подържа относително неголяма кохорта от елитни плувци и разчита на това да не изпусне нито един плувен талант, като за целта е изградила почти съвършена мрежа за подбор, развитие и контрол, която може да се „купи” от нас, но никой не се интересува.

 

Италия е вероятно страната с най-добри условия за плуване в Европа – слави се с прекрасен климат и стотици басейни на открито, които функционират целогодишно, чудесна закрита плувна инфраструктура доближаваща се до американското ниво и славни традиции в синия спорт (да кажем Новела Калигарис, Чинция Сави-Скарпони, Джорджио Лале и Доменико Фиораванти). Италия подпомага също така част от добрите си плувци-студенти, а най-добрите са военизирани – плащат им се нелоши заплати придружено с получаване на полицейски, карабинерски и военни чинове.

 

И двете държави са „напипали” правилната посока и ще си вървят по тяхната сияйна пътека.

 

Отборите на Великобритания и Франция направо се провалиха, като завоюваха „само” по един златен медал. Това обаче е по-скоро случайно, а не някаква трайна тенденция. Това са могъщи в плувно отношение страни, които през лятото догодина ще делят мегдан с Русия, Италия и Унгария. Най-общо може да се каже, че лошото им представяне се дължи на това, че европейското в Копенхаген не беше приоритет за тях.   

 

Нашият регион – Балканите стои прилично на общоевропейското ниво.

Гърция завоюва 2 сребърни медала, Румъния и Сърбия взеха по едно бронзово отличие. Това са нашите преки конкуренти, а ние все повече се отдалечаваме от тях. Румънците имаха даже двама представители във финала на дисциплината 50 м гръб мъже, като Роберт-Андрей Глинта дори можеше да стане втори.  

 

България на практика не присъства на европейската плувна карта. Представянето ни в Дания бе напълно незабележимо. Eдинственият ни участник Петър Божилов стана 19-и на 1500 м св. стил с национален рекорд, 36-и на 400 м св. стил и 83-и на 100 м св. стил. Не се и разбра защо изобщо плува последната дисциплина.   

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: EП Дания 2017, Русия, Унгария, Италия
КоментариDelfina

Спринт
Други новини