БГ EN

За начало и чашата е аквариум

09-12-2017 10:43 | Венелин Кьосев

 

 

Доктор Венелин Кьосев е най-новият автор в BGswim.com. В собствена рубрика страстният акварист ще ви запознава с тънкостите в отглеждането на рибки и водни обитатели в домашна обстановка. Чрез препратки към  историята ще разбули за неизкушените един нов свят. Третата  тема в рубриката му „Венко Кьосев- Докторът на рибите” е посветена отново на това как да си изберем аквариум.

 

Когато имате малко място или просто искате една единствена рибка за домашен любимец, тогава може да ползвате аквариум тип чаша или т. н. кръгъл аквариум.


Всеки аквариум си има предимства и недостатъци.

Кръглият можете да завъртите и огледате от всякъде. Рибката не може да се скрие от погледа ви. Можете да й се насладите постоянно. Такъв аквариум няма филтрираща система, освен това е само няколко литра- обикновено от 1 до 3 литра. Лесно се зацапва, но и лесно се почиства. Периодично на 2-3 дни водата трябва да се подменя с престояла чешмяна вода.

В никакъв случай минерална вода.

Рибките дишат с хриле, които усвояват кислорода директно от водата. С течение на времето той намалява и ако не се обогати водата с безценния газ, тогава рибките умират от недостиг на кислород.

 

Моят първи аквариум, за който споменах - буркана от компот, беше точно такъв. Стоях с часове и го зяпах следейки всяко движение на гупата. Тя се опитваше да се скрие зад „тревичката”, посадена в средата, но аз обръщах буркана и й се радвах.

 

 

По-добрият вариант аквариум е формата на паралелепипед.

Правоъгълното предно стъкло ще наричам дисплей с терминологията на акваристите. Това е най-често експлоатираната форма за аквариум. Удобна е и за наблюдение и за поддръжка.


Както казва Мечо Пух: колкото повече, толкова повече. Колкото по-голям е обема на аквариума, толкова по-лесно се поддържа. Ако това правило се спазва от начинаещите акваристи, ще има по-малко отказали се да „гледат” рибки. Препоръчвам за начинаещи да започнат с поне 50-60 литра обем.

И ако наистина искате да имате късче от природата в дома си, не се занимавайте с пластмасови растения.

 

В тях няма нищо естествено и не изглеждат никак добре в един добре подреден воден кът. Винаги „засайждайте“ естествени растения.

 


В акваристиката се използват толкова много и толкова разнообразни „треви” от високи и храстовидни до зелени килимчета върху които може да се насладите на полегналите рачета или скариди.

Не са редки случаите на използване на ъглови аквариуми.

Това често са два отделни аквариума разположени под прав ъгъл, но може да е и един аквариум. При тях изработката е по сложна и обикновено се изработват на място. Много от обществените аквариуми са такива - те са с много голям обем от порядъка на стотици литри до десетки тонове вода.

Такъв пример аквариум е темпоралната изложба в океанариума в Лисабон. Там те са разположени на буква П и са с размери 30 на 10 метра.  За такъв голям аквариум разбира се е необходима и много голяма и мощна система за филтрация.

 

 

 

За да изберете своя воден кът е важно да се знае с какво място разполагате.

 

Аквариумът трябва да не е под прозореца или срещу него. Най-добре би било да го разположите под ъгъл спрямо прозореца на стаята. Там няма да бъде осветяван цял ден от директна слънчева светлина и това няма да доведе до развитие на твърде много алги или с други думи- няма да му зеленясват стъклата.

 

Ако можете да си позволите повече място и да направите един голям няколкостотин литра аквариум, наистина ще се насладите на едно късче от природата в къщи.

 

Ако аквариума е над 100-130 литра, трябва да е поставен върху стабилна основа и най вече да е сигурно, че ще издържи тежестта му.

 


Преценявайте тежестта на аквариума, водата, дънния субстрат, камъни евентуално.

Това са най тежките елементи в аквариума. Нивелирайте добре поставката и много важно.... върху какво ще стъпи дъното. Добре е да стъпи върху специална подложка.

Професионалните подложки са скъпи, но за щастие можете да ги замените с по-дебел стереопор или фибран - 2-4 см.


Спомням си за един мой аквариум 250 л. Недобросъвестно го бях поставил върху дървена плоскост без подложка. Почиствайки го доливайки вода, тази дървена плоскост неколкократно бях мокрил, макар да внимавах. 

 


И така.. седях си аз в хола със семейството ми, когато се чу неколкократно изпукване - странен звук наистина. Ослушахме се – нищо. След малко същото се повтори и аз скочих към аквариума. Оказа се, че дъното се е пропукало. Веднага източих водата и прехвърлих рибите в друг аквариум.

По-важно бе защо? Дървената плоскост върху, която лежеше дъното, се беше набръчкала, надула и изкривила. Дъното се спука от натиска на водата и съдържимото в аквариума, понеже не лежеше върху равна основа. Затова винаги проверявайте и не забравяйте да поставите мека и равна основа под дъното.

Е,  аз се разминах леко, не успях да наводня хола и съседите, но запомних този урок завинаги.

 

Много от акваристите с големи системи отделят самостоятелно помещение за филтрационната система, но често това място е шкафа под аквариума. Ако имате няколко аквариума един над друг, то филтрацията може да е зад тях или на най долния етаж.  

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Венелин Кьосев, акваристика, аквариум, риби
КоментариDelfina

Спринт
Други новини