БГ EN

Плувците, празнуващи на Никулден

06-12-2019 07:00 | BGswim.com

 

Православната църква почита днес паметта на един от най-уважаваните християнски светци Свети Николай Мирликийски Чудотворец.  На шести декември празнуват десетки настоящи, бивши състезатели, треньори и деятели в плувните спортове, носещи имената: Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Кольо, Нико и Ница.

Ще отбележим някои, другите да не се сърдят, а да слагат рибата и виното на масата.

Ще почерпи на европейското първенство в Глазгоу Николай Вакареев – треньор №1 у нас през последните две години.

Празнува трикратната участничка на олимпийски игри Нина Рангелова, както и Никола Петров - младият старши треньор на ПСК Черно море (Вн).

Шаранът в тавата е сложил и Николай Кръстев – председател на Асоциацията на българските плувци и главен редактор на списание СПРИНТ.

 

Няма как да пропуснем проф. д-р Николай Изов, – зам. -ректор на НСА, Николай Чельов – шеф на ПК Славия и член на Управителния съвет на БФПС, първата Мис BGswim.com Никол Кошеджийска, Никола Димитров - участник на световни първенства, Нина Маринова – многократна шампионка в кроула, Никола Сакалов – един от най-коравите делфинисти.

Много са.

 

Покровителят на моряците и рибарите

Свети Никола Мирликийски Чудотворец е покровител е на моряците и рибарите, а днешният ден е празник също така и на банкерите. Житието на Свети Николай дава основание в една молитва той да бъде наречен защитник на вярата и верните, хранител на гладните, веселие на плачещите, одеяние на голите, покровител на плаващите по море, умиротворител на враждуващите, освободител на пленниците и невинно осъдените, ръководител на постниците и монасите, пазител на целомъдрието.

Никулден заема важно място в българската празнична традиция. Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води.

 

Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. Той има покровителство над морските бури и урагани. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море.

Рибарите, моряците и техните семейства участват в тържествена литургия, а след това организират буйни празненства.

Празникът на Св. Николай попада във времето на Коледния пост. За трапезата в този ден православните християни приготвят рибни ястия, които носят в храма за освещаване.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Никулден
КоментариDelfina

Спринт
Други новини