БГ EN

Как еволюира времеизмерването в плуването

05-12-2017 08:28

 

Младият треньор в столичния клуб Омега’01 Иван Пандев направи обстойно изследване и анализ на съвременните технически средства за времеизмерване в плуването.  Усилията му бяха оценени и от авторитетното списание “Спорт и наука”, където бе публикувани. Пандев предостави изследването си и на BGswim.com.

 

Плуването е обективен спорт и най-важен е резултатът от преплуваната дистанция. Много важно е регистрираното време да  бъде точно и без влияние на фактора „човешка грешка”. Преди 1950 г. състезатели са разчитали на звука на стартов пистолет, за да стартират дисциплината си, и на механични хронометри, за да бъдат регистрирани времената им в края на състезанието. Тези аналогови часовници могат да записват с точност до една десета (0.1) от секундата.

 

През 1960 г. по време на летните олимпийски игри в Рим, когато в плуването разчитат на съдии по времеизмерване с хронометри (времеизмервачи) и на съдии по пристигане, се стига до спор за победителя при мъжете на 100 м свободен стил между австралиеца Джон Девит и американеца Ланс Ларсън. Ларсън застига Девит в последните метри, времеизмервачите (трима) дават като победител Ларсън с над една десета.

 

 

Иван Пандев с част от възпитаниците си

 

Съдиите по пристигане, отделни от таймерите, обаче са разделени (3-3) кой е истинският шампион. Така решението кой е победител се падна на главния съдия. Победата е присъдена на Девит.

Тогава става ясно, че е необходимо времето да се автоматизира.  Развитието на спорта и изравняването в максимална степен на възможностите на състезателите аргументират постоянната необходимост от прилагане на нови технологични решения за времеизмерване.

 

 В следствие на тези тенденции решихме да поставим целта на нашето изследване - анализ на съвремените технически средства за времеизмерване в плуването.

 

В следствие, на което бяха използвани следните методи:


- проучване на актуални информационни източници;


-научни беседи и интервюта с професионалисти;


- теоритичен анализ и синтез;  


Получени резултати 

 
Изобретяването на системи за автоматично определяне на времето донася по-голяма точност и надеждност за плувните спортове.  


Първият в света полуавтоматичен таймер в плуването е Eight-O-Matic Timer на ОМЕГА. Въведен е през 1956 година по време на олимпийските игри в Мелбърн. Това позволява времеизмервачите да правят разлика между плувци, които завършват с почти едно и също време.

 

Eight-O-Matic Timer е наследен през 1972 г. от Swim′O′Matic който е точен до хилядна от  секундата.

 


ФИНА (Международната федерация по плувни спортове) решава времето да се измерва до стотна от секундата, защото архитектурата на плувния басейн и гаранцията на точността на размерите на всеки коридор не може да съответства на точността на QUANTUM AQUATICS - TIMING SYSTEM на Омега.

Системата AQUATICS е автоматично устройство за електронно времеизмерване, използвано в плувни състезания. То точно записва времето на спортиста и елиминира фактора „човешката грешка”.

 

Коридорните сензорни подложки (Touchpad) са предназначени да бъдат преносими. Те представляват прикрепени към двата края на басейна платна и могат да бъдат отстранени, когато няма състезание или се извършва поддръжка на басейна.

Платната са изградени от  свръхтънки подложки със сензори, които отчитат най-малкия допир на плувеца, но не толкова чувствителни, че да отчитат пръски вода за пристигане му. Когато вградените сензори отчетат допир, се изпраща сигнал към компютър и времето се записва и се показва на дисплей.

 

В допълнение към записването и възпроизвеждането по време на финалния щрих, тъчпадът също записва и показва на дисплеи междинното време, всеки път, когато плувеца докосне стената и направи обръщане.

 

Независимо от направените нововъдения все още съществуват проблеми във времеизмерването в плуването.

 

На олимпийските игри в Пекин през 2008 г. бяха въведени и високоскоростни камери на Омега за фотофиниш,с които съдиите могат да се консултират, ако възникне някакъв спор. Технологията е нововъведение във времеизмерването.

При мъжете на 100 м бътерфлай спорът бе между Майкъл Фелпс (САЩ) и Милорад Чавич (Сърбия). Електронната система за синхронизация определи, че Фелпс е победен от Чавич с една стотна от секундата.

Високоскоростните видеокамери потвърждават точно същия резултат. Вторичната система Омега е в състояние да провери безспорно точността на основната система и се оказва че наистина Чавич е докоснал първи стената, но Фелпс първи е упражнил нужният натиск от 2 кг.

 Това напрпави Фелпс шампион. Четири години по-късно в Лондон, същата технологи потвърди, че Фелпс е загубил от Чад ле Кло на 200 м бътерфлай. В този случай пет стотни от секундата ги раздели.


Няколко фирми като Colorado timing system също произвеждат времеизмерввателни уредби за плувни спортове, но основен партньор на МОК и ФИНА е фирма Омега и нейният продукт QUANTUM AQUATICS - TIMING SYSTEM последното поколение, който е въведено през 2000 г. и се поставя на всички европейски, световни и олимпийски плувни първенства.

 

Системата се състой от:

 

Quantum е интелигентен таймер с вход/изход интерфейс и вградена памет. Всички плувни събития се записват през входен порт и се идентифицира с уникален код на данните. Данните от таймера се предават чрез USB порт към свързан компютър. За да да се гарантира сигурността на резултатите, Quantum предлага първично и вторично време. 


За да се използва по такъв начин, са необходими два времеизмерващи компютъра, гарантиращи висока прецизност. Цялата информация, която влизат в Quantum винаги е получена от двата Основен и Вторичен таймери.

 

По отношение на обработката на данни тази система позволява:

 

■ Стартови списъци и данни за събития, включително имената и рекордите да бъдат изведени на светлинното табло

 

■ пълен списък с резултатите, генерирани от таймера, включително имената на състезателите

 

OCP5 - Touchpads


В OCP5 Touchpad се състои от висок клас неръждаема стомана конструкция, поддържаща взаимосвързани отделните PVC ламели. 


Ламелите са устойчиви на износване, неабразивни и осигуряват отлична повърхност, която не се хлъзга. Тъчпадът е предназначен за продължително интензивно използване и не се влиае от твърда вода или химическа корозия.

 

Лентите за контакт в рамките на подложката затварят веригата в следствие на натиск и по този начин дават тайминг сигнал при около 2 кг локализиран натиск,приложен на всяка точка от повърхността на подложката.

Проектирането на тъчпада е такова, че макар и да е силно чувствителен към локализирано въздействие, той няма да реагира на цялостна промяна в повърхностното налягане, като по този начин се елиминират фалшиви импулси от вълни.

 

 

Иновативна светлинна система, наречена плувен показалец, е въведена по време на олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Това разширява функциите на системата, монтирани са светлини на стартовите блокчета, разположени в непосредствена близост до плоскостите в края на басейна, където плувците финишират.

Една голяма точка на светлината върху стартовото блокче на плувеца показва първо място; две средни точки светлина показват втората; и три по-малки точици светлина потвърждават трето място.

В по-дълги състезания, плувният показалец може също така да посочи междинните класирания на първите трима състезателите на всеки 100 м. Тази лесно достъпна информация подобрява усещането за зрителите, които по-добре могат да следят напредъка и резултатите от състезанието.

Друг вид на touchpad  се използва в стартовите блокчета и работи по подобен начин. Блоковете са с вградени в тях чувствителни на натиск сензори. В началото на състезанието, в моментана  на отделянето от блокчето, се записва време на стартова реакция . Време под 0.4 сек. се счита за фалстарт.

Тези подложки са особено полезни при щафетни плувания, за да се гарантира, че плувецът на блока не стартира преди съотборника му във водата да допре стената.

 

 

STARTTIME V - електронно стартиращо устройство

 

Swiss Timing въвежда StartTime V.

Тази версия е съставена от пистолет флаш (Е-пистолет) и микрофон и звукова кутия.

Тя усилва и предава стартовият сигнал директно от Е-пистолета или микрофона към високоговорителите и таймер устройството Quantum


В зависимост от инсталацията, Swiss Timing предвижда да вида говорители.

И двете системи са налични, както поотделно, така и в комплект. Вътрешен високоговорител се използва в случай на окабеляване на фиксирана инсталация.

Високоговорителят се монтира в стартовия блок, за да се поддържа чиста стартовата арена. Външни тонколони се използват в случай на мобилено окабеляване на подвижна инсталация. Това устройство може да се поставя около старовия блок.

 

Високоскоростните видео камери, записващи 100 изображения в секунда, се използват като резервни времеизмервателни устройства, както и за картина на мониторите и фотофиниш.

 

В контролната зала са разположени мониторите за съдиите и за главния съдия. На тези мониитори се виждат всички данни от времеизмервателната уредба,камерите и стартовите блокчета.

За връка между контролната зала и стартера системата разполага и с микрофон и слушалки за всеки съдия.

 

Подводните броячи оброяват оставащите дължини за всеки плувец в дисциплините на дълги разстояния.

 

Flash Start е самостоятелен оптичен стартов сигнал.

 

За състезания по плуване, който дава възможност да се види точния начален момент на състезанието. Той е най-доброто допълнение към акустичната система. И двете системи се управляват от StartTime V. Тази технология е полезна за спортисти с увреден слух и за зрители, които могат да видят началото на състезанието от всяко място в залата.

 

Също така има и ръчни времеизмервачи на всеки коридор, но времето от хронометрите се смята за вторично.

 

 

Изводи:


1. Установи се, че постоянното развиване на времеизмервателните уредби изключва почти напълно фактора „човешка грешка“ и времето за преплуване на дистанцията се измерва точно.

 

2. Съвременните времеизмервателни уредби дават възможности   да се определи още времето на стартова реакция, да се определи дали има фалстарт и дали има правилно предаване на постовете в щафетните плувания.

 

3. В България все още няма басейн, който да отговаря на изискванията на всички нововъведения на QUANTUM AQUATICS - TIMING SYSTEM. Липсват контолни стаи, в които да се позиционират главните съдии. Има само една времеизмервателна кутия.

Липсват Flash Start високоскоростни камери, подводни броячи и коментаторска информационна система.

 

Използвани източници: 

 

www.swisstiming.com/sports/swimming/
en.wikipedia.org
www.olympic.org
БФПС

 

автор: Иван Пандев

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: времеизмерване, история
КоментариDelfina

Спринт
Други новини