БГ EN

Акваристиката от буркана до манията

04-11-2017 09:01 | Венелин Кьосев

Доктор Венелин Кьосев е най-новият автор в BGswim.com. В собствена рубрика страстният акварист ще ви запознава с тънкостите в отглеждането на рибки и водни обитатели в домашна обстановка. Чрез препратки към  историята ще разбули за неизкушените един нов свят.

Рубриката „Венко Кьосев- Докторът на рибите” стартира с припомняне на корените на страстта, завладяла милиони хора през хилядолетията.  

 

Помислил е и за ценните съвети към начинаещите в акваристиката. Всеки от нас е виждал  аквариум с рибки и се е наслаждавал на тези тихи домашни любимци. Не са малко днес хората с такова късче от водния свят в дома си.

 

Все по често виждаме големи обществени аквариуми в заведения, молове и  магазини.

 

Сигурен съм, че мнозина от вас дори са опитвали  сами да се грижат за свой собствен аквариум с рибки. Разбира се и мнозина ще кажат, че това е много трудно и досадно.

Много по-лесно е да се насладиш на вече готово „морско царство“, за което не трябва да се грижиш.

Вече има създадени и компании, които изграждат такива аквариумни системи и абонаментно се грижат за тях.

 

В тази статия бих искал да ви запозная с един свят, част от природата, който можете да внесете в дома си и да му се насладите. Аз самият бях на 11 години, когато получих като подарък една рибка. Беше най-обикновена „гупа”. За незапознатите ще обясня, че това е една от най разпространените и най-лесната за отглеждане и размножаване рибка, но тя също е една и от най-пъстрите и красиви сладководни рибки присъстващи в домашния аквариум.

 


Та моята първа рибка беше поставена в един буркан от компот, шепа пясък и една тревичка от близката река.

И..... ето така започна всичко.

 

Ще се върна назад в далечното минало.

Първите сведения за изкуствено отглеждане на рибки е са отпреди близо 4500 години в Древна Месопотамия. Малко по-късно в древен Египет пък хората започнали да развъждат африкански риби.

Някои от тях били смятани за свещени и се развъждали само заради това. В древноегипетски гробници са открити фрески на риби.


Истинското начало на акваристиката и на усилията за отглеждане и развъждане на декоративни рибки било положено в Китай по време на династията Тан (618-907 г.). В будистките манастири от онова време като резултат от мутация на каракудата (Carassius auratus) се появили първите златни рибки с ярка окраска.

По заповед на Китайския император са създадени специални разновидности на златните рибки, които се отглеждали само в езерата от кралските градини.

 

 

Съществуват данни за отглеждане на рибки също така и в Древна Гърция и Древен Рим. Тогавашните аквариуми, разбира се са се различавали от съвременните. Повечето са били изработени от непрозрачен материал, като глина, камък, което не е давало възможност за наслада от истинското великолепие на подводния свят.

 

През 1841 се появява първият аквариум в съвременния смисъл на думата. В него се отглеждали рибки и растения. Английският учен Натаниел Б. Уард (1791-1868) става известен с това, че през 1829 г. започва да отглежда растения в стъклени съдове, наречени по-късно на самия него (англ. Waradian case) и така по случайност се превръща в един от родителите на аквариума. Уард заселва в стъклен съд златни рибки заедно с растението валиснерия (Vallisneria L. 1753).

Ясно е, че изделията от стъкло са известни на човечеството вече повече от шест хиляди години и много преди Уард риби и растения са били гледани в стъклени съдове, но въпреки това Уард се смята за изобретател на съвременния аквариум.

 

Историята на българската акваристика условно може да се раздели на три периода.

 

- 1950 г. - 1970 г. - първи стъпки;

 

- 1970 г. - 1990 г. - период на разцвет на акваристиката;

 

- 1990 г. - 2010 г. - пазарно стопанство

 

Днес съществуват много магазини за рибки, повече или по-малко специализирани.

 

Огромното разнообразие от рибки позволява на всеки любите да подбере багри и форма на своите любимци, каквито поиска.

 


Най-красивите според мен екземпляри трябва да търсим сред соленоводните аквариуми.

Там разнообразието е огромно. В аквариума, разбира се намира място не само рибки. Можете да поставите раци, охлюви, скариди, морски тарлежи, звезди, корали.

За да изглежда добре и да привлече окото аквариума трябва да бъде добре аранжиран. В противен случай се превръща в една обикновена стъклена кутия с вода и няколко рибки.

Първо трябва да подберат необходимия съд.

Да има подходящата форма, размери и т. н.

В съвременния свят много хора планират мебелировката, според аквариума си. Е, не казвам, че трябва да подчините всичко на един аквариум в къщата си.

За да не се превърне той в бреме и да се чудите на кого да го дадете и с какво да запълните празното пространство след него, добре е да се помисли предварително.

 

 

Повечето начинаещи акваристи решават да купят малко аквариумче и да му намерят място където има незаето пространство, без да съобразяват с изискванията за осветление, аерация на водата и т. н. 

Ще опитам да ви дам няколко полезни съвета относно създаването на едно такова райско кътче у дома.

Трябва да знаете, че има рибки, които нямат нужда от аераци. Други нямат нужда от нагревател.

Просто трябва да решите колко искате от свободното си време да отделите за такъв тип любимци. Те не искат да ги разхождате всеки ден, не е необходимо да ангажирате някой да ги храни докато сте на почивка.

Те не вдигат шум, когато имате нужда от тишина. 

Иначе казано, те са идеалните домашни любимци.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: акваристика, любопитно, полезно, рибки, Венелин Кьосев
КоментариDelfina

Спринт
Други новини