БГ EN

С каре плувци в басейна сме на световното

03-07-2017 12:04 | Василен Димитров

 

Българското плуване ще бъде представено с общо четирима състезатели в басейна на световното първенство в Будапеща този месец.

Покритите нормативи са общо единадесет.

 

Осмина ще са състезателите ни в четири от плувните спортове – в басейна, в откритите води, в синхронното плуване и височинните скокове.


В басейна


В най-много дисциплини в комплекса „Дунавска арена“ ще бъде дебютантът на първенство на планетата за мъже и жени на голям басейн Антъни Иванов.


Състезателят на Николай Вакареев и „Вихрен“ (Сандански“) има покрити нормативи за четири дисциплини, което по брой индивидуални си е рекорд за мъжкото ни плуване.

 

Антъни ще плува трите дистанции на бътерфлай – 50, 100 и 200 м.

 


Също участва и на 400 м св. стил, като малко не му достигна да подобри националния рекорд на Валентин Кочанов от 1988 г.

Ще води подготовката си в Сандански


Поне три старта ще има Габриела Георгиева, която също ще плува за първи път на такъв форум. Възпитаничката на Олга Иванова и ЦСКА покри на държавното първенство нормативите на 50, 100 и 200 м гръб.

 

 Георгиева ще води подготовката до световното първенство в София, тъй като няма време да се организира лагер другаде.

Лъчезар Шумков си беше подсигурил по-рано участието на 50 и 100 м бруст, но при няколкото си опита не успя на 200 м.Възпитаникът на Димитър Виденов и столичния „Спринт“ ще се подготвя в Камчия и ще се концентрира след тежкия сезон върху спринтовите си качества.


Олимпиецът Александър Николов стана първият българин, слязъл под 50 секунди на 100 м св. стил. В Будапеща възпитаникът на Никола Петров и ПСК „Черно море“ ще плува и на 50 м св. стил.

 

 

За него световното на голям е второ, след това в Казан през 2015 г. Най-бързият българин ще води подготовката си в родната Варна.

Останалите ни участници в Будапеща


Венцислав Айдарски ще участва на петото си световно първенство, плувайки в открити води на 5 и 10 км. Негов наставник е Николай Вакареев.

 


В синхронното плуване ще ни представя дуетът Даниела Бозаджиева и Христина Дамянова, която ще играе и на соло. 
Техен треньор е Валентина Богачева-Хофман.

 


Тодор Спасов ще участва във височинните скокове. В Казан преди 2 години беше с най-предно класиране от родната група – 11-о място.

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


КоментариDelfina

Спринт
Други новини