БГ EN

Морето е естествен лек срещу депресия

27-06-2019 13:27 | новите родители

 

Когато гледате морето, нивото на стрес и тревожност естествено пада. Учени доказаха, че голямото синьо пространство е естествен лек срещу депресия.


Спокойствие


Животът край морето и възможността всеки ден да се любувате на вълните успокояват и подобряват самочувствието, сочи проучването на екип новозеландски и американски учени.


Със специализирани тестове, които отчитат определени емоционални състояния – депресивни настроения, тревожност и всякакви негативни чувства, те проследили психичното здраве на група доброволци.

 

Така установили, че хората, които живеят на брега на морето, са по-малко стресирани в сравнение с тези от вътрешността на страната.

 

Явно зелените пространства в градовете нямат такова успокояващо въздействие, каквото си мислехме, че имат.

 

Синьо, не зелено


„Изследването не прави разлика между различните типове зелени площи. Докато морската шир е напълно естествена, голяма част от зеленината в града се пада на изкуствено залесени терени - спортни площадки, тревни площи и градинки“, обяснява Амбър Пирсън, ръководител на проучването.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: море, стрес, депресия, здраве, любопитно
КоментариDelfina

Спринт
Други новини