БГ EN

Иван Цанов: Слабият интерес към плуването роди BGswim.com

08-06-2017 11:01 | Василен Димитров

 

 На 8 юни 2002 г. в се появи Първи български плувен сайт. Неговият основател и бивш главен редактор Иван Цанов разказва какъв път извървя медията, за да се превърне в BGswim.com.

 

- Иване, как започна всичко?  

 

- Като на шега. Всъщност конкретният повод беше моето голямо недоволство, че българските медии почти не отразяват плувните спортове. Това обаче са най-социалните и най-полезните спортове изобщо, които на всичкото отгоре са и изключително популярни по света, да не кажа най-популярни след Цар Футбол. Спомням си даже, че когато бях на 15-ина години ставах по нощите за да слушам чужди радиостанции с цел да разбера резултатите от световни и европейски първенства по плуване. Нашите медии пишеха цели чаршафи за треторазредни футболисти, които не уцелваха празна врата от три-четири метра, а за световни шампионати по плуване - често нито ред, дори не ги споменаваха.

 

Не беше нормално, нито справедливо, ядосвах се много. В тази връзка да спомена, че последното световно първенство по плувни спортове в Казан (Русия) беше наблюдавано от сумарна аудитория от над 6 милиарда човека, а световното което ще стартира скоро в Будапеща (Унгария) се очаква да бъде наблюдавано сумарно от над 7 милиарда. Не е далеч денят, когато ще бъде прескочена и 10-милиардната граница.     

 

- Как разбра, че с появата на интернет може да настъпи промяната по отношение на отразяването на плувните спортове у нас?

 

- Ако не беше интернет и бяхме останали в ерата на печатните медии и днес щяхме да си четем само за футбол, баскетбол, волейбол, тенис и автомобили. Когато интернет започна да набира скорост веднага разбрах, че нещата могат да се променят радикално и да създам първата българска плувна медия.

 

В общи линии знаех какво искам да направя, но нямах технически умения, даже не разполагах с личен компютър, едвам пишех на клавиатура и то с един пръст.

 

Бях пълен аматьор. Нямах и никакви излишни средства, не разполагах на практика с нищо, а само с една щура идея в главата.

 

Помогнаха ми мои приятели от Сърбия, които пък бяха направили първата балканска плувна медия през 1999 година - Swim Star Web Portal.

 

Те поеха всички технически аспекти, а аз започнах да качвам информация. Особена ценна помощ ми оказа Горан Рашула - сръбски маркетингов гуру и компютърен виртуоз, днес митична личност, известна в целия плувен свят. Ако не беше той нямаше да говоря днес с теб по този повод.

 

- Всяко начало е трудно. При теб колко трудно беше?

 

- Много мъчнотии срещнах, но приемах нещата откъм забавната им, дори комичната страна, гледайки философски. Идвало ми е и да се откажа. Успях заради примера на най-големият български плувен ентусиаст за всички времена - Теньо Георгиев, който е бил крайно ефикасен плувен деятел през 30-те и 40-те години на миналия век.

 

Той е имал една мечта - да създаде списание "Български плувец". Не е успял, но аз като съм чел за него през какви перипетии е минал си казвах, че заради неговият завет трябва да стисна зъби и да го направя. В преносен смисъл, разбира се. Първи български плувен сайт си е дигитална медия, а не списание на хартия, после такова под името "Плуване&Водна топка" направи Асоциацията на българските плувци.

 

Постепенно нещата потръгнаха и се развихме. В наши дни сме най-мощният глас на българските плувни спортове, който ехти по цялата планета. Само две цифри за да схванат читателите какъв гигантски скок направихме. През 2002 г. сайтът имаше скромните 40 посетители на месец, а през 2017 г. има впечатляващите 180 000 посетители на месец. Ние се превърнахме в масова, народна медия, истински мейнстрийм. Точно това целяхме и го постигнахме. Плуването е масов, народен и любим спорт, а не елитарен, като голфа, например, като заслужава също такава медия. Теньо Георгиев може да е спокоен в гроба.

 

- Колко и кои хора ти помагаха?

 

- Десетки, а в някои отношения и стотици. Не мога да ги изброя всички, а може и да пропусна някой и да ми се обиди затова няма да ги посочвам поименно. Благодаря на всички, защото те го направиха не за сайта, а за българското спортно плуване. Не мога да не спомена обаче Николай Кръстев и теб. Също така проф. Андрей Манов и Бранимир Попов.


Всъщност BGswim.com е общо дело. Аз дадох само началния тласък и идеята. Много помогна и Асоциацията на българските плувци. Получавал съм доста отличия, но почетният знак на тази самобитна родна организация ценя особено много. Няма по-голяма чест за един бивш български плувец като мен да получи награда от Асоциацията на българските плувци.   

 

 

- Как се измени отношението лично към теб?

 

- Както пише в учебниците и типично по нашенски. Отначало си обект на подигравки, после нарочно не те забелязват, когато поналееш сили вече започват да ти слагат пръти в колелетата и да говорят лъжи зад гърба ти, а накрая като стигнеш билото - всички ти се пишат приятели и те тупат по гърба като твърдят, че са знаели, че ще успееш.

Не съм забравил обаче нищо и никого. Помня отлично всичко. Знам кои ме подкрепяха, знам също кои ми пречеха. Всичко обаче на този свят, а и в отвъдния, се връща. Има Видовден.

Нещо друго характерно. Чрез моя незначителен случай се потвърди на сто процента нещо описано от най-добрите ни народопсихолози - Иван Хаджийски, проф. Марко Семов и проф. Минчо Драганов. Става дума за крайния песимизъм на българина и неговото неверие.

Ние сме черногледи, никога не вярваме, че нещата ще се получат, не можем да се радваме на живота, постоянно гледаме в паницата на другия и сме много завистливи. Сещам се за прозрението на гения от Шопско Елин Пелин: "Ако има гений на завистта, той непременно е българин!"

 

Имаше го обаче и обратното и то в голямо изобилие, то също е описано и се знае - доброжелателност, безкористна помощ, съпричастност, приятелство. Чувствах непрекъсната и постоянна подкрепа от всички страни. Винаги знаех, че ръцете които набират адреса BGswim.com са наши, български плувни ръце. Подкрепата в наши дни вече е огромна и повсеместна.     

 

- BGswim.com e особено популярна на Балканите...

 

- Да, ние сме една от най-популярните български спортни онлайн медии в региона на Югоизточна Европа, а може би дори най-популярната. Ще ти кажа нещо, което дори мен ме учуди. Наскоро на Балканиадата за младежи по плуване в София разговарях с вицепрезидента на плувната федерация на Босна и Херцеговина - Едхем Пашукан. Бошнакът ми сподели, че всеки, който се интересува от плувни спортове в неговата страна задължително посещава всеки ден и BGswim.com, като даже ми знаеше името въпреки че ме виждаше за сефте на "Дианабад". 

 

- Коя е любопитната плувна история, която би разказал за рождения ден на BGswim.com?

 

- Действително знам стотици. Нещо куриозно свързано с една дума. Аз наложих думата "водняк" и тя чрез BGswim.com се разпространи като прериен пожар в комуникацията на родните плувци. Жаргонът водняк означава човек, който се занимава или тренира плувен спорт, както и човек, който се интересува от плувни спортове независимо от повода. Воднякът е и запалянко на плувните спортове. Чувал съм по басейните плувците как си говорят: "Ние, водняците, сме това, ние, водняците, сме онова". Думата водняк също така проникна дълбоко и в социалните мрежи, а оттам в говоримия език. Мисля даже да предложа думата на Института по български език към БАН, който контролира и следи за развитието на родния език, като лингвистите, ако преценят, могат да я включат в нормативните речници на нашия език.    

 

- Няма как твоето образование и подготовка да не са помогнали за успеха на BGswim.com?

 

- Да, със сигурност. Имах привилегията да имам както теоретична подготовка, така и практически опит в две фундаментални науки - мениджмънт и психология. Това са науки, които ако усвоиш и приложиш можеш да успееш навсякъде - независимо дали управляваш болница, детска градина, футболен отбор, медия и т. н.

Посредством мениджмънта се управляват организации, а чрез психологията се управляват хора, доколкото това е възможно. Точно това е разковничето за успеха. Случих много и на учители, вече покойници - те бяха най-добрите в своята област в България.     

 

- Как оценяваш днес BGswim.com? 

 

- Сайтът се намира в цветущо здраве. Ние сме вече част от задружното семейство на ЕС Медия АД, което се отразява изключително благоприятно на неговата репутация и постъпателно развитие. Медията е в добри ръце и се списва и поддържа от чудесен екип и то с голяма вещина.

 

Бебето се роди, проплака, проходи, а днес е млад мъж в разцвета на силите си, който уверено и смело гледа напред. Удовлетворен съм. Осъществих мечтата си приживе.   

 

- А как виждащ BGswim.com в бъдещето? 

 

- Сигурен съм, че след още 15 години медията на плувците ще има половин милион посетители месечно, дори повече. Дано съм жив да видя това българско плувно и медийно чудо.

 

- Твоите пожелания към читателите на сайта.

 

- Искам да благодаря от сърце на всички наши приятели, фенове и читатели, които вечe 15 години са неотклонно с нас. Без вас ние сме нищо - вие сте солта и водата на сайта. Искам специално да благодаря на хората, които ми писаха с лични послания за да ме поздравят с петнайсет годишнината на сайта. Знам, че всеки който чете BGswim.com е наш, плувен човек, истински водняк.

Цяло едно българско плувно поколение израсна с нашата медия, като идва ново на неговото място. Заедно започнахме, заедно продължаваме, заедно ще вървим напред. Нищо не може да ни се опре.

Ние, водняците, сме страшна сила и сме около 2 милиона в България и отвъд. Тепърва ще се развихряме. Това е само началото.       

 

   

 

Визитка

 

Иван Цанов е роден през 1963 г. в София. Започва да тренира плуване на 10 години в "Левски-Спартак" (Сф). Шампион на България за всички възрастови групи  (без мъже) на гръб и бътерфлай, както  и за ветерани.
Балкански шампион по плуване за младежи. Пети на ЕП по плуване за младежи. Създател на BGswim.com (Първи български плувен сайт) през 2002 г. Автор на повече от 6000 статии за плувните спортове и на три книги.
Бил е кореспондент на ЛЕН и ФИНА за България.

 

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Иван Цанов, BGswim.com
КоментариDelfina

Спринт
Други новини