БГ EN

Иван Алмаджиев: Не гоня рекорди, а постижения

Медалите на Иван Алмаджиев са над 200. Снимки: Евгени Цеков и Делян Господинов.
Медалите на Иван Алмаджиев са над 200. Снимки: Евгени Цеков и Делян Господинов.
18-05-2017 10:14 | Василен Димитров


В каквото и състояние да бе българското плуване през последния четвърт век, силни състезатели винаги още със създаването си подсигуряваше пловдивският ЖПК „Младост′91” – прекият наследник на ПСЖ „Локомотив“. Продукт на школата са Валентин Серафимов (национал и многократен шампион в кроула), също подготвящите са за олимпийските игри в Атланта’96 Илияна Кръстева и Стойка Фурлинска, бронзовата медалистка от европейско първенство в плувния маратон Иванка Моралиева, рекордьорът и шампион в кроула Александър Николов, брусистът Динко Гешев – участници на световното първенство в Рим‘09, Никол Кошеджийска, състезавала се на европейското на малък басейн в Шчечин’11, Диана Петкова…

 

И естествено Нина Рангелова, която тръгна от Марица, за да стигне до третата си олимпиада в Рио де Жанейро.

 

 

Сега в клуба виждат достоен заместник в лицето на родения на 19 януари 2001 г. здравеняк Иван Алмаджиев, който води новата вълна. Рекордите и успехите на възпитаника на Стефан Георгиев вече привличат вниманието и на хората извън плуването.

 

„За 9 състезателни години записах четири индивидуални поправки и една с щафета с националния отбор. През 2015г. направих рекорд на 50 м свободен стил и гръб за младша възраст на 25-метров басейн и на 50 м бътерфлай на голям басейн за същата възраст. На последното издание на турнир „Младост“ поставих рекорд за старша възраст на 50 м гръб на малък басейн. В Пирея по време на турнира „Мултинешън джуниър“ подобрихме стандарта на България на 4х100м свободен стил за старша.

 

Изброяването на рекордите и постиженията е идеалният преход от представянето на Алмаджиев към интервюто пред BGswim.com. Медалите на плувния талант са над 200 и всички са му ценни.

 

- Иване, как се запали по плуването?

 

- Започнах да тренирам по лекарско предписание. Трудно ми беше да преодолея страха от водата, но търпението и упоритостта на Стефан Георгиев и родителите ми помогнаха.

 

- Ако не беше станал плувец, какъв щеше да бъдеш?

 

- Нямам представа. От 5-годишен съм в басейна.

 

 

- Атлетичната ти физика подсказва, че имаш качества и за други спортове. Да не би в свободното време да тренираш и друго?

 

- Фигурата ми е само от плуване. Не ходя на фитнес. Не вдигам тежести и не клякам.

Сухата ми тренировка включва крос, кифут, ластици и гъвкавост. Допълнително се занимавам с гимнастика, за да поддържам гъвкавост.  


- Какво са за теб рекордите?

 

- Не се готвя специално за рекорди. Те идват с подобряването на резултатите ми. Моята цел не са рекордите, а подобряване на личните постижения.

 

 

- Използва ли като похват за израстването ти и на отбора истории от неговите състезателни години твоят треньор Стефан Георгиев – първият български плувец с индивидуален финал на  европейско първенство?


- Изпитвам респект към треньора г-н Георгиев. Към успехите му в спорта и живота. По време на тренировки, лагери и свободно време ни разказва за състезателните си години, разбира се.


Цитира своя треньор Григор Лазаров – един от великаните на българското плуване.

 

- Какви са най-големите трудности в подготовката на един плувец в България?

 

- Живея във втория по големина град, а няма 50-метров басейн. Тренировките са ми зависими от работното време на общинския басейн.

Няма бази за възстановяване.

 

Голяма част от разходите за  екипировка, лагери, състезания, възстановяване се поема от родителите ми. За втора година съм спортен талант на „Еврофутбол“, откъдето поемат част от тези разходи.

- Кои са за теб най-дразнещите проблеми и неуредици в българското плуване?


- Завистта между клубовете и състезателите, базите за подготовка и недостатъчна целенасочена подготовка за големи състезания.

 

 

- Имаш ли други таланти?


- Не знам. Не ми остава време да ги открия.

 

- Как възприемат плувната ти отдаденост приятелите ти, които не се занимават със спорт? Опитват ли се да ти влияят, да го караш по-кротко?


- Ако не ме разбират, няма да са ми приятели. Всички се радват на  успехите ми и ме подкрепят.

 

- Какъв се виждаш след завършването на средното образование (в спортното училище на Пловдив "Васил Левски").


- На този етап целта ми е класиране за олимпийските игри в Токио 2020 г. След завършване на средно ми образование ще остана в областта на спорта.

 

 

Със съотборниците от щафетата на „Младост′91”  -  Стоичко Стоицов, Владислав Терзиев и Матей Резашки.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Иван Алмаджиев, Младост, Пловдив, рекорди, Стефан Георгиев
КоментариDelfina

Спринт
Други новини