БГ EN

Потъването на Наредбата за водното спасяване

17-05-2017 13:19 | Снимки: БЧК | Мария Златкова

 

Новината за промяна в Наредбата за водното спасяване, която накратко иска да даде право на всеки да провежда курсове за воден спасител и да произвежда такива, е повече от тревожна.

 

Получих множество обаждания и съобщения от приятели във фейсбук, които меко казано бяха шокирани . Става въпрос за водни спасители, които все пак имат представа от професията.

 

„Това може ли да се случи?“, „Шегуваш ли се?“, „Има ли кой да позволи подобна безумица“? Питаха те.

 

Това е и причината да напиша тези редове, мое скромно мнение, с което не искам да ангажирам никого. И тъй като нямам журналистическо образование, ще се постарая да се обоснова и да Ви дам, колкото се може повече аргументи по темата.

 

 

Да помислим защо има недостиг на спасители по нашето Черноморие. Професията е 3-4 месеца през летния сезон.


Като се замислим никой освен студентите и учителите не могат да си позволят да отсъстват от работа толкова дълго време. Това прави професията недостъпна за хора, които искат да градят кариера, имат сериозна работа или въобще искат да имат някаква постоянна работа.

 

Защото било то и с прилична заплата от 1000 лв. на месец (която вече получават спасителите), те не могат да живеят останалата част от годината с тези пари.

 

Повечето спасители, които работят един сезон, повече не се връщат на същото място или въобще не практикуват тази професия.

Защо ли?


Първо - работят три месеца по 8-10 ч. Без почивка, в страхотни жеги, вятър и непрестанно излагане на слънчева светлина;

 

Второ - играят роля на общи работници, чадърджии, охрани и какво ли още не;

 

Трето - обикновено не им плащат цялата сума, под предлог, че сезонът е слаб, наложени са им санкции или не са си свършили работата, както трябва;

 

Четвърто- младите спасители нямат желание да изкарват сертификати за спасители на море. Повечето се страхуват, че няма да се справят и че е прекалено опасно. Останалите не успяват да покрият нормативите за влизане в курса.

 

 

Всички тези проблеми трябва да ни покажат, че трябва да има повече контрол върху концесионерите (работодателите), а не да има се дава право да раздават сертификати на „кьораво“ и „сакато“.

 

Също така трябва да се намери начин, тези кадри да бъдат обезпечени и през останалата част от годината, а не да се „ползват“ 3 месеца, след което всеки да се оправя, както може.

 

Трябва да има въведено задължително обучение по плуване, това не е само спорт, не е някаква прищявка, а умение, което може да спаси човешки живот (било то Вашия или чужд живот).

 

Доводите на концесионерите и защитниците да влезе в сила поправката по тази наредба:


Курсът е твърде скъп.

 

Курсът струва около 320 лв. Близо един месец е. С инструктор, теорeтична част, практическа част, медицинска, вход за басейн и работа с екипировка.

Моля Ви, дори един курс за маникюристка или козметичка е по-скъп. Да не говорим, че си избива парите, многократно още с първата заплата.

 

Концесионерите не могат да намерят кадри.

 На спасителите винаги ще им бъде трудно. Варенският плаж през 1970 г.


Тук проблемът е с комуникацията между областните организации на БЧК и с публичното обявяване на условията за работа на всеки плаж. Ако има регистър, където да има информация за новопостъпилите спасители и регистър, където да има обявена заплатата и условията за труд на всеки плаж, то всичко ще е много по-лесно.

 

Всеки може да провежда курсове

 

Пълен абсурд. Неслучайно БЧК има квалификации: „Воден спасител“ (при изкарване на курс), „Старши спасител“ (след придобит стаж, като спасител и изкарване на курс), „Инструктор“ (след придобит стаж, като старши спасител и изкарване на курс).

 

По тази логика защо да не се провеждат и медицински курсове от фирми и да се раздават сертификати за правоспособност?

 

В заключение ще кажа, че ако наистина се приеме поправката по тази наредба, вече няма да има никакъв контрол. Дори и изпитните нормативи да бъдат свързани с присъствието на БЧК, пак ще се намират вратички, през, които алчните хора да си правят далаверки.

 

И това нямаше да е толкова голяма „драма“, ако не ставаше въпрос за професия, от която зависят човешки животи.


Вижте промените в наредбата кой как ще обучава спасителите ТУК

 

Авторката Мария Златкова е европейска шампионка по водно спасяване, а в момента основна фигура в националния отбор. В момента работи в клуб по плуване и водно спасяване "Започни да плуваш".

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: водно спасяване, БЧК, наредби, проблеми с водното спасяване, концесионери, здравеопазване
КоментариDelfina

Спринт
Други новини