БГ EN

Трябва ли да тренира болният плувец

22-07-2018 09:07 | Деян Гечев

 

Всеки състезател в плувните спортове знае какво е усещането след стабилна тренировка, продължаваща няколко часа – умора, изтощение и отпадналост.

 

Подложен е на такива големи натоварвания през по-голямата част от сезона, което може да окаже сериозно влияние върху имунната му система. Вероятността да се разболее в такъв периоди се увеличава с над 50 %. Потвърждава го заключението от проучване направено във Франция.

 

При това навън може да върлува грипна епидемия. Или просто да е студеният период от годината, което допълнително да усложни ситуацията с отслабналата имунна система.

 

В моменти като тези състезателите в плувните спортове са дори още по-податливи към разболяване. А това може да възпрепятства подготовката им.

 

 

Та можем ли да ходим на тренировки, докато сме болни или по-точно правилно ли е да го правим или не?


Разбира се, няма напълно точен и категоричен отговор на този въпрос. Всичко е много относително. В голяма степен жбаче зависи от болестта и проявяваните симптоми.

 

Ебола?

Да, в този случай е най-добре да не ходите на тренировка!

 

Обикновена настинка? Тук нещата са малко по-различни и лукави.

 

Отново ще отбележим, че нещата са силно зависими от проявяваните симптоми. Все пак, едно от последните проучвания, направено в университета „Ball State“, за най-често срещаната настинка (причинявана от риновирусите и коронавирусите), стигнало до извода, че леките натоварвания не оказват влияние върху проявяваните симптоми или продължителността на настинката.

 

В същото проучване при група от напълно здрави хора доброволно били заразени със същия вирус било установено, че умерените натоварвания (продължителността била около 30-40 минути, а интензивността около 70 % от максималните възможности) дори накрали участниците да се чувстват по-добре, въпреки че нямало никаква промяна в симптомите.

 

В „Bangor University“ бил направен опит от малко по-различен тип – част от участниците били подложени на по-интезивно натоварване (около 80 % от възможностите им, в продължение на 30 минути), а останалата част на много леко в продължение на 2 часа.

 

 

Физическата дейност била бягане на пътечка.

 

Като цяло този опит целял да се достигне до заключението дали интензивното натоварване би отслабило допълнително нашата имунна система и съответно увеличи продължителността на боледуването.

Резултатът бил следният – интензивно натоварените участници не показали спад в имунната система, докато другите имали такъв.


В крайна сметка, на база на двете проучвания, можем да направим заключението, че умерените натоварвания и дори малко по-интензивните не биха повлияли върху състоянието на имунната ни система, стига да не бъдат правени за продължителен период от време.

 

Една от теориите, за това защо по-продължителното натоварване влияе по такъв начин, е заради отделянето на хормона на стреса – кортизол. В условия на боледуване и едновременно продължително трениране, то ние поставяме нашия организъм в доста стресова ситуация. По този начин той отделя по-големи количества кортизол, които се запазват за по-дълго време, а те от своя страна водят до отслабване на имунитета!

 

 

Последно, можем ли да тренираме или не?!


За пореден път ще кажем, че всичко зависи от симптомите и това как се чувствате.

 

Вероятно има плувци, които на всяка цена ще отидат на тренировка, независимо от моментното им състояние. Сигурно има и такива, чакащи да се разболеят, за да им се отдаде възможност да пропуснат няколко дни ходене на басейн.

 

Има и още един факт, който трябва да споменем – този, че можем да заразим съотборниците си. Да, добре третираният с хлор басейн, би трябвало да елимира бацилите, които разпръскваме, издухвайки носа си в него, но гаранция, че всички ще останат здрави след това няма.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: болест, здраве, симптоми, Деян Гечев
КоментариDelfina

Спринт
Други новини