БГ EN

Как да не прегори плувецът

23-05-2018 10:20 | Деян Гечев

 

В даден момент от спортния път всеки плувец е разколебан в намерението си да продължи да се занимава с това, което толкова много обича. Много състезателите изпадат в подобна ситуация. Плуването започва да ги дразни, причинява им страдание, стрес. Появява се чувството за попадане в клопка. И тук възниква ключовият въпрос: защо се случва всичко това?

 

Плувецът се пита какво и къде е сгрешил. И как нещо, което дотогава го е правило толкова щастлив, вече му се струва мъчително?

 

Още в началото на 80-те години на миналия век се е смятало, че причината за бърнаута е хроничният стрес. Резултатите от изследванията показвали, състезателите започват да се чувстват като в капан в басейна. Депресирало ги чувството, че са задължени да бъдат на тренировка, надделяващо над желанието да е във водата.  

 


Забавната част на плуването е изчезнала.

Много са проучванията, свързани с тази ситуация. Учени от университета в Колорадо изследвали 236 деца, като всичките били на една и съща възраст. Целта на проучването била да се разбере защо се достига до този бърнаут и какви са вижданията и разбиранията на плувците за техния спорт.

 

Всичките 236 състезатели били наясно, че спортното плуване изисква колосално количество вложен труд и отдаденост, за да има ефект.

 

Резултатите били следните:


Плувците, които най-малко намирали удоволствие в плуването (те били и по-податливи към бърнаут):

 

1.Чувствали плуването като задължение, за да не разочароват съотборници, треньори и родители.

2 Имали понижени успехи и застой.

3. Чувствали по-високи нива на емоционална и физическа умора.

4. Намирали удоволствие в други спортове и дейности.

5. Влагали доста по-малко енергия и време за тренировки.

 

Противоположна била ситуацията с децата, които ходели с желание и удоволствие на тренировки. Малчуганите, които намирали удоволствие в плуването мислели по следния начин: „Искам да ходя на тренировки.”


Децата, които не намирали удоволствие си казвали:  „Трябва да ходя на тренировки.”

 

 

Как да избегнем бърнаута ?


1. Поставяйте си цели.

 

И по-точно краткосрочни цели. Всяка тренировка. Всеки ден. Преди да дойде подобрението на състезание, трябва да има подобрение на тренировка.

 

2. Намерете мотивация.


Човек се мотивира по най-различни начини. Когато мотивацията е налице, ще има подобрение както на тренировка, така и на състезание. Бърнаутът няма да е проблем.


3. Забавлявайте се.

Когато намираме удоволствие във всеки детайл от тренировъчния ден, до бърнаут дори няма да се стигне. Бърнаутът е причината голяма част от състезателите да се откажат от плуването. Мотивираният и целенасочен състезател никога няма да бъде застигнат от него.


Тагове: прегаряне, бърнаут, деян гечев, треньор, любопитно
КоментариDelfina

Спринт
Други новини