БГ EN

Честваме 112 г. от независимостта на България

Независимостта е прокламирана на легендарния хълм
Независимостта е прокламирана на легендарния хълм
22-09-2020 00:02 | BGswim.com

 

 На 22 септември Република България чества 112 години независимост и възраждане на държавността.

 

Провъзгласени са с манифест от княз Фердинанд I на 22 септември 1908 г. в скъпата за всяко българско сърце Църква "Св. Четиридесет мъченици", която се намира на митичния хълм "Царевец" в старопрестолния град Велико Търново.

 

Това е и символичен акт на продължение на Второто българско царство чрез Трето българско царство. Васалното на султана княжество започва да се нарича Царство България, а българският владетел вече се титулува цар.

 
Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението (1878) до независимостта (1908) държавата на българите е трибутарно (зависимо от Османската империя) княжество.

 

Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява по достойнство и даже не се празнува, но на тази дата България – една от най-старите държави в света, отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.

 

BGswim.com поздравява всички български водни хора с деня на независимостта на България – както в нейната територия, така и тези, които живеят извън нейните предели.

 

Честит национален празник!


Велико Търново, Цар Фердинанд и правителството на Александър Малинов след обявяването на Независимостта на Царство България, хълма Царевец, 22 септември 1908 г.

 


Тагове: ден на независимостта
КоментариDelfina

Спринт
Други новини