БГ EN

Двама титани на българското плуване

10-08-2014 11:40

Поради огромен интерес към представянето на Красимир Захов и Димитър Виденов на световното за ветерани в Монреал медията на плувците предлага на своите читатели разкази от първа ръка на наши там - Дарина Додова - бивша плувкиня от ЦСКА и Ангел Стоев. В Монреал Краси Захов постигна изумителен успех, невиждан досега в 91-годишната история на българското спортно плуване - той стана трикратен световен шампион на 50, 100 и 200 м бруст във възрастова група 35-39-годишни.

 
Двамата титани - Димитър Виденов (вляво) и Красимир Захов
 
Двама титани на българското плуване

Ангел Стоев
 
През настоящата седмица в Монреал (Канада) се провежда 15-то световно първенство по плувни спортове за ветерани (над 25-годишни). Искам да ви разкажа за Красимир Захов и Димитър Виденов - силни, достойни, хубави хора, мъже и българи. Дойдоха, плуваха, взеха си медалите и след няколко дни ще се приберат в България. Сами са си организирали участието, визите, престоя тук. Сами си финансират всичко.
 
Първенството няма награден фонд. Както се казва - плува се за слава! Представянето и на двамата е повече от достойно. Краси взе три златни медала, Митко остана без подиум, но в дисциплините, в които участваше е в Топ 10.
 
Тълпи от ветерани са в Монреал, като по същото време се провежда и метъл концерт 
 
Гледах отборите на Турция, на Хърватия - треньори, агитка, хора... А нашите сами си ходят от дисциплина на дисциплина. Скачат, дават всичко от себе си, излизат и продължават напред. Около тях няма журналисти, водещи, публика...
 
Дари Додова (съпругата ми) беше единственият фоторепортер и журналист (любител) отбелязващ участието на нашите момчета. И в същото време и единствената агитка. Само в последните две участия на Митко имаше още двама в агитката на нашите - аз и още един българин - Илко. Скромна работа. Но усмивката, която озари лицето на Митко, преди старта на 3000 м, чувайки на роден език: „Давай Митко!“ е достатъчна да ми подскаже какво значат няколко думички в точния момент... Не е толкова трудно да се подкрепяме и да си помагаме. Да бъдем достойни хора и българи, където и да сме.
 
Краси Захов пише историята - трикратен световен шампион!
 
Гордо ми е от успехите, които постигнаха. И ми е тъжно, гледайки как след достойното си представяне си получават някак самотно медалите. Около тях пълно с хора, но чужди хора. Не забелязващи ги, не подкрепящи ги. Говорейки на някакви други езици... Гледайки това множество от хора и измежду тях, успелите наши момчета, България ми заприлича на държавата на индивидуалистите. Всеки си е сам достатъчен на себе си. Сам успява или не успява, сам си се оправя или не се оправя...
 
А колко хубаво и просто е казано: споделената радост е двойна радост, споделената мъка - половин мъка. Следващите няколко снимки са кратък фоторазказ на атмосферата от споделените прекрасни мигове с тези титани на българското плуване! Благодаря ви от сърце - на участващите и на всички, които по някакъв начин ще се почувстват малко по-щастливи от разглеждането на споделените снимки.
 
Красимир Захов и Димитър Виденов - достойни за възхищение и подражание българи

 
Дарина Додова
 
Преди старта на 3 км в открити води
 
Днес присъствах за втори ден на световното по плувни спортове за ветерани в Монтреал (Канада). Със сигурност мога да кажа, че организацията на събитието беше много добра.
 
Като пример, ще ви дам днешното участие на нашия голям спортист и треньор Димитър Виденов, в дистанцията 3 км открити води, която се проведе в т.нар. „Олимпийски канал“. Въпреки безбройният, поне за мен, брой участници, неговият старт се осъществи точно в предвидения час в програмата. Имах чувството, че присъствам на безкрайна щафета от тълпи участници максимално добре организирани.
 
Личните ми контакти с Красимир Захов и Димитър Виденов ми доставиха истинска радост. Удоволствие беше да се запозная с тези двама достойни за възхищение и подражание българи.
 
Много ме впечатли и даже изуми фактът, че и двамата са се самоподготвяли, самоспонсорирали и организирали всичко за участието си тук. Случих се в близост с турски, сръбски и хърватски отбори, и ми се стори, че там всичко е целенасочено и щедро спонсорирано. Имаха си треньори, по няколко ветерани и дори т.нар. „supporters“ - поддръжници, както Иван Цанов пък ги нарича популярно „викачи“. Та те  вероятно организират или по някакъв начин помагат на плувците в отбора. Тъжно е да видиш как българският велик талант и ген е като в „трета глуха“.
 
 Българската агитка - Дарина Додова и Илко Димов

 


КоментариDelfina

Спринт
Други новини