БГ EN

Стартира ДЛОП по плуване за ветерани

06-10-2012 23:47
 
Днес в 16:10 часа на басейна-ветеран „Спортна палата” в столицата стартира ДЛОП за ветерани. Противно на очакванията участието е по-минорно – около 240 „старци” представители на 12 български плувни клуба. Най-многобройни са „София-ветерани” – около 70 състезатели. Голямото разочарование е „Младост’91” Пловдив – само шестима.  Състезанието вървеше стегнато и завърши за около четири часа. Почти не можеше да се види ветеран или ветеранка, които са дошли просто да се поразходят до София, като повечето плуваха с голям хъс. Неприятно впечатление правеха многобройните фал-стартове, които трудно могат да бъдат рационално обяснени. Състезанието би спечелило ако осведомителката говореше по-пестеливо и се съсредоточаваше изцяло върху спортния елемент.       
 
Някъде двадесет минути след началото в басейна влетя легендарният Васил Добрев. Той ни каза, че е разбрал за надпреварата от Първи български плувен сайт, който бил единствената медия, която пишела за българско ветеранско плуване. Странно, но факт. Васко Добрев е първият българин, който плува 100 м бътерфлай на голям басейн под една минута (10 август 1972 г. в София). Той също е известен с това, че през 1973 г. заради недекларирани 20 американски долари на път за Първото световно първенство по плувни спортове в Белград (Югославия) е наказан седем пъти – вероятно безпрецедентен случай в българската юриспруденция.
 
Разговаряхме и с друг много голям от миналото – митичният брусист Пиер Стайков. Той пък сподели, че имал не особено добри спомени от „Спортната палата” защото тук навъртал по над 20 километра на ден. Имало и плакат с цитат на диктатора Тодор Живков „Повече пот в тренировките, повече успехи в състезанието” и незабравимият състезател на „Левски-Спартак” София, когато обърнел да плува на гръб се чудел накъде да погледне.
 
През първия състезателен ден бяха поставени доста нови национални рекорди, но като че ли с най-голяма стойност е този на Иван Гръблев („София-ветерани”) на 100 м бруст с време 1:07.01 минути. Гръблев е плувец от възрастова група 35-39-годишни. Специално за медията на плувците синеокият брусист каза дословно: „Не очаквах да плувам толкова бързо. Преди няколко дена тренирах на басейн „Спратак” и помолих една треньорка да ми хване 100 метра бруст със старт. Изплувах ги за 1:10.5. Доволен съм.”
 
След свършека на надпреварата ветераните се отправиха към ресторант „Спортна среща” за другарската си вечеря. Там лакардиите нямаха край, а доброто настроение се виждаше по лицата на всички.            
 

 


КоментариDelfina

Спринт
Други новини