БГ EN

Държавното първенство по плуване за ветерани чука на вратата

01-10-2012 19:16
 
Когато наближи първенството за ветерани по плуване на Република България в редакцията на Първи български плувен сайт започваме да получаваме писма с най-различни въпроси от българските плувни „старци”. Нашата медия затова е толкова популярна защото е в услуга на читателите си и винаги откликва на техните желания и въпроси. Ще отговорим и този път на най-важните запитвания от българските плувци-ветерани според информацията с която разполагаме към момента.
 
Къде ще се проведе първенството и от колко часа?
Държавното първенство по плуване за ветерани ще се състои на 6 и 7 октомври т.г. на покрития 25-метров плувен басейн „Спортна палата” в София. В събота надпреварата започва след обяд, а в неделя сутринта. Призоваваме своевременно да бъдат изпратени заявките за участие и всички документи съгласно разпоредбите и изискванията на БФПС. Познавайки обаче нашего брата предполагаме, че ще стане както винаги – пълен ажиотаж, а съдиите ще бъдат на предела на възможностите и нервите си.        
 
Знае ли се вече броят на участниците и кои отбори ще участват?
Не изцяло, но все пак нещо се знае. Най-голям ще бъде сборният отбор на София – около 75 човека. Варненските отбори ще са два-три, с около 45-50 участника. Както винаги Пловдив са загадка. Те могат да бият дори София и да докарат 150-170 човека на басейна на Спортната палата, но това никога няма да се случи на практика. Пловдивчани са разпилени и неорганизирани. Иначе са изключително стойностни като плувци и страшна сила, но само на теория. Бургас вероятно ще присъства с около 25 човека. Има няколко силни отбора, чието присъствие обаче е под въпрос. Даже по-вероятно е да не пристигнат в София – знаем имената им, но нарочно не ги пишем за да не се разсърдят. Не разполагат с пари или не могат да се организират. Сумарно очакваме 14-18 отбори и около 250-300 плувци и плувкини.
 
Каква е програмата и къде може да се види?
Програмата на Държавните първенства по плуване на България не е променяна от десетилетия. Вероятно така ще си върви до второ пришествие. Няма възрастова група 25+ и липсва съчетано плуване. Щафетите се правят по български начин, в разрез с разпоредбите на ЛЕН и ФИНА. Иначе програмата може да бъде видяна на сайта на БФПС и в групата „Плувци-ветерани” във „Фейсбук”. 
 
Знае ли се вече къде ще бъде другарската вечеря?
Не. Нищо още не е ясно. Няма организация. Спрягат се две заведения, които се държат от наши. Едното е ирландския пъб „Мърфис”, другото е ресторанта на „Горублянско ханче”. Възможно е да не бъде обаче в нито едно от двете заведения, а на съвсем друго място, а даже и да няма другарска вечеря. Между другото хотел-ресторант „Горублянско ханче” предлага нощувки на плувците на преференциални цени.
 
Какви са вашите прогнози за класирането?
Първото място е ясно. София-ветерани има смазващо предимство и като брой хора, и като равномерно разпределение в различните възрастови групи. За второто място ще спорят няколко отбори, но кой къде ще се класира ще зависи не толкова от качествата на плувците, а дали ще успеят да мобилизират състезателите си да дойдат в столицата и дали ще им покрият разходите. Животът в Българско е много труден, особено за лицата над 60 години, които дори вече не могат да си купуват хляб и кисело мляко.                          

 


КоментариDelfina

Спринт
Други новини