БГ EN

Плуването е идеалният спорт за 5-годишните

11-10-2018 09:52 | Новите родители

 

Около петата година родителите почват да се питат дали детето трябва да спортува или е по-разумно да го запишат на език или музика. Традиции в семейството, амбициите на майката, излишната енергия на хлапето, спортната слава на таткото в миналото – са фактори, които влияят.

Психолозите са единодушни, че около петата година е добре да ориентираме детето към някакъв спорт, който ще помогне на развитието и израстването му. То е достатъчно голямо, за да възприеме нова информация, но все пак не е достатъчно укрепнало за натоварванията, които предстоят в училище.

А спортът, независимо какъв ще е той, има положително въздействие – гради характер, дисциплина, навици, колективен дух.

Не развива само физиката.

Така че, наблюдавайте дето и вижте дали това, което вие сте избрали, му допада и му помага. Нека отиде на една-две тренировки, а след това си поговорете как се чувства в „отбора“. Това ще наклони везните „за“ и „против“ в една или друга посока.

 

Плуване

Без значение дали ще стане един ден състезател, детето трябва да се научи да плува. И колкото по-рано се случи, толкова по-добре. След това само ще усъвършенства различни стилове и умения.

Някои родители пробват още от раждането да запозная бебето с водата и успяват. У нас има условия хлапето да се научи да плува от 4-5-годишна възраст.

Плуването не само стругова тялото, но и развива капацитета на белия дроб. А това е от полза за всички хлапета, които боледуват често от респираторни заболявания.

 

Гимнастика


Заради добрите традиции у нас, момиченцата още от 4-5 години избират художествeна гимнастика. Те са гледали изявите на българските „златни момичета“, състезанията, които се предават и по телевизията. И всяко мечтае да е като тях – с обръч, лента и бухалки.

Дори без стремеж за високи постижения, художествената гимнастика, балетът и фигурното пързаляне носят ползи за малката госпожица. Те развиват баланс, правилна стойка, елегантни жестове, грациозност.

 

Лека атлетика

Леката атлетика не е сред най-популярните у нас, но заниманията развиват хармонично тяло, помагат за оформяне на мускулите, поддържат тялото в тонус, формират качества като издръжливост.


Така че, ако детето обича да тича, скача, хвърля - пробвайте като го запишете на лека атлетика. Още повече, че спортът развива и натоварва симетрично мускулите на тялото и предпазва от гръбначни изкривявания.


Колективни спортове


Колективния спорт е подходящ и за най-малките – още повече, че доста детски градини имат отбори. Така че не е нужно родителите да водят детето в някои клуб. Футболът развива спортсменски качества, координация, внимание, способност да се вземат решения.

Тичането поддържа хлапето в добра физическа форма, а игра в отбор възпитава  спортсменския дух.

 

Баскетбол


Не е рано да запишете детето от 5-годишна възраст. Размерът на игрището и височината на коша за по-малките са различни, но уменията, които дава играта са същите както и на големите. Тренировките – да скача, да води топката, да спира и ускорява, допринасят за хармонично развитие на мускулите.

 

Специфични упражнения са от помощ за общото физическо развитие и усъвършенстват бързите реакции.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: закуска, деца, здраве, любопитно, плуване


Delfina

Спринт
Други новини