БГ EN

Какво и колко да пие детето в жегата

13-06-2018 13:55

 

Температурите пълзят нагоре и често стигат 30 и повече градуса. Децата са във ваканция и по цял ден са навън – тичат и играят. И естествено прегряват.

Какво да им даваме да пият, за да утолят жаждата и да се разхладят, и по колко течност на ден им се полага?

 

Компот

 

В топлите дни на децата не е разумно да се дава компот вместо вода. Защото той не е напитка.

 

За най-малките компотът е храна и може да замести едно ядене. А за по-големите обичайно се предлага като десерт.

 

Задачата на напитката е да попълни запасите от вода в организма. А след като изпие компота, заради захарта и сладкото, детето ще остане жадно. Освен това сладкото повишава захарта в кръвта и в резултат настъпва силна жажда.

 

Сладкият компот има още един недостатък. Ако след него детето не изплакне устата си, захарта създава условия за развитие на кариеси.

 

Снимка: Станислав Корчев

 

Така че компоти, кисели, плодови сокове е по-добре да се предлагат като десерт, като отделно ядене, не като напитка. И соковете е добре да са от прясно изцедени плодове, а не от кутия.

 

Какво да пие детето

 

Най-добре – чиста вода.

Ако предлагате минерална, нека да е трапезна и да е с етикет „детска“. Защото тази, която консумират възрастните, невинаги е с подходящ минерален състав за децата.

 

 

Всяка марка има различен набор от минерални соли, а някои са във висока концентрация.

 

Ако детето пие такава вода, тя ще затрудни работата на бъбреците му. Може да доведе и до чревни проблеми. Минералният състав задължително се изписва на етикета на бутилката.

 

За малките деца е добре съдържанието на соли в питейната вода да не е по-високо от 200-400 мг/л.

 

Колко вода трябва да пие на ден

 

Количеството вода, което детето може и трябва да пие, се изчислява по формула в зависимост от теглото и възрастта.

 

- Деца до 1 година, когато навън температурите са високи, трябва да изпиват в денонощие 130-150 мл. течност за всеки килограм от теглото си.

 

- Деца от 1 до 3 години трябва да пият по 100-120 мл. течност за всеки килограм от теглото си.

 

Прави впечатление, че нормата е по-ниска от тази на бебетата, защото по-голямото дете получава течност и с храна, плодове и сокове.

 

За да се уверите дали малчуганът пие достатъчно течности, наблюдавайте урината му.

 

Ако цветът ѝ е наситено жълт, а миризмата – остра, това е сигнал, че детето не получава достатъчно течности и трябва да пие повече. Ако тя е светложълта, без миризма – няма причина за тревога.

 

Помнете, че децата, когато се увлекат в игри, обикновено забравят да пият вода. Затова, родителите трябва да ги подсещат и да им предлагат. Така хлапето ще си изгради навик и ще пие редовно. А, за да се подсещате и вие, оставяйте бутилка с вода на масата, пред погледа си. Така ще следите и какво количество на ден пие детето.


Източник: Новите родители

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: жега, вода, деца, възпитание, здраве


Delfina

Спринт
Други новини