БГ EN

Айдарски скача на Световната купа в Португалия

08-06-2018 10:25 | Василен Димитров


Венцислав Айдарски ще вземе участие в силния кръг от Световната купа по плуване в открити води в португалския град Сетубал тази събота (9 юни).

За възпитаника на Николай Вакареев и Вихрен (Сандански) стартът на 10 км от третия кръг на веригата е важна проверка за европейското първенство в Шотландия през август.


В Португалия парични премии ще се раздават до осмо място. Победителите при мъжете и жените ще получат по 3500 долара.

Носителите на Световната купа пък ще заработят по $38 хиляди.  


Подробности за старта в Португалия ТУК


За 27-годишният Айдарски трасето в Сетубал е добре познато. Именно тук покри олимпийски норматив за Рио де Жанейро през 2016 г., където се класира на престижното 15-о място, най-предното от плувците ни.За Айдарски и треньора му Николай Вакареев трасето в Сетубал е добре познато, именно на него най-добрият ни маратонец спечели олимпийска квота за Рио

Миналата година щеше да участва, но в последния момент предпочете да пропусне, за да спести сили за първенството на планетата в Унгария, където завърши 14-и.

 

Айдарски откри сезона в открити води през март със старт на Европейската купа в израелския курорт на Червено море Ейлат.

Преди това състезателите на варненския клуб Астери Василики Кадоглу и Благовест Тодоров покриха нормативи на 5 км за континенталното първенство по плуване в открити води за младежи и девойки в Малта (13-15 юли). Също и за световния шампионат през септември в Израел.

Направиха го по време на шампионата на Франция в Гравелин.15-годишната Кадоглу стана шампионка при девойките старша, а времето й от 59:29 мин й дава право за участие и на европейското първенство при жените в Шотландия.

Благовест Тодоров завърши на 29-о място при юношите старша възраст.

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: венцислав айдарски, николай вакареев, световна купа, василики кадоглу


Delfina

Спринт
Други новини