БГ EN

Двата пътя пред плуването

13-05-2018 11:07 | Иван Цанов

 

Тези дни докато си седях пред плувен басейн в голям български град, дочух много интересен израз.  

 

Изрече го момче на видима възраст 12-13 години, току-що завършило своята „тренировка“. Баща му го попита: „Как мина?“, а то отговори: „Накъпах се добре!“ Ударението беше поставено върху еровата гласна. Бях на два метра от тях и чух всичко много ясно.   

 

Тази фраза казва всичко. Не са нужни изследвания, четене на стратегии, щудиране на медии, анкетиране на експерти, запознаване с мнения в социални мрежи, прелистване на учебници, сверки в специализирана литература.

 

Това е единият път – плуването като накъпване (къпане). В къпането всъщност няма нищо необичайно. То е пирамидата на плуването и тук циркулират основните финансови потоци в този популярен спорт.

 

Има вече учители по плуване в България, вярно единици, които печелят по 4000-4500 лева чисто на месец, като парите потъват единствено в техния джоб и са част от бездънните реки на българската сива икономика.

 

Тези ловки и предприемчиви бизнесмени са изградили ефективни мрежи за създаване на лесни доходи, които включват и нещо като викачи пред басейните и насочване именно към „нашите“ хора.   

 

Къпането обаче не бива да се афишира като спортна тренировка, то не е част от спортното плуване, а от обучителното. Къпането си е къпане и ако се представя като такова – проблем няма.    

 

Вторият път е спортното плуване. По принцип то е елитно и е само за избраници.

 

Пределно кратко казано къпането носи здраве, а спортното плуване – слава и понякога (рядко) пари.  Спортното плуване е много по-сложно от къпането. Като управленски механизъм малко индивиди го владеят на теория, а още по-малко могат да го приложат на практика.

 

Има различни виждания какви да са отношенията между къпането и спортното плуване и каква да е тяхната йерархичност и субординация. Има хора, които защитават тезата, че тези два феномена трябва да бъдат разделени с Берлински зид.

 

Пишещият тези редове не защитава това мнение обаче. И къпането и спортното плуване си имат своето място в съвкупния плувен механизъм.

 

Как обаче да се направи управленската схема е много сложно и за обяснение и за осъществяване, а и ноу-хауто струва куфар с пари.

 

Няма кой да ги даде.       

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: плуване, спортно плуване, обучително плуване


Delfina

Спринт
Други новини