БГ EN

От Сараево с любов

Бисерът в короната на българите бе Йордан Янчев. Снимка: Евгени Цеков
Бисерът в короната на българите бе Йордан Янчев. Снимка: Евгени Цеков
07-05-2018 14:41 | Иван Цанов

 

В столицата на Босна и Херцеговина завършиха Балканските игри по плуване за младежи, които преминаха при голям успех. Един от парадоксите на балканското спортно плуване е, че никой не знае с точност кой подред е този шампионат. Балканите наистина са си Балкани.

 

Показаните постижения потвърдиха статуквото – резултатите са около и под средното европейско ниво. Едно доказателство – само четирима състезатели демонстрираха времена, които събират над 800 точки по таблицата на ФИНА – Даниел Мартин (Румъния), Йордан Янчев (България), Петър Божилов (България) и Татяна Салкуцан (Молдова).

 

Надпреварата бе изключително успешна за българите. За първи път от десетилетия насам юношеският ни тим оглави отборното класиране със 178 точки. Втори са румънците със 160 точки, а трети сърбите със 146 точки. 

 

Действително имаме много талантливо поколение.

 

Над всички блестеше Йордан Янчев.

 

Това момче се очертава като бисерът в короната на българското спортно плуване. Той притежава потенциал да надмине резултатите и на Антъни Иванов. Времето му на 400 м св. стил от 3:53.67 минути е наистина от европейска класа. Скромен е, не хвърчи в облаците, не говори излишно, работи упорито, трениран е от амбициозен треньор. Нещо много съществено – притежава уникална плаваемост на тялото – лек, гъвкав, грацилен. Такъв като него в България с подобна антропометрия не си спомням изобщо от десетилетия. Плувецът от Сандански може да стигне много далеч.   

 

Необяснимо защо девическият ни тим бе комплектуван само от три състезателки. Защо нямаше четвърта, така че до можем да плуваме и щафети, не стана ясно.

 

Иначе на Балканите в плувно измерение почти нищо ново. Първа отборно е възродилата се Румъния – традиционна и водеща плувна цигулка на полуострова в миналото.

 

Втори са словенците, които малко неочаквано се появиха в Сараево, тъй като те се смятат за централноевропейска, а не за балканска държава.

 

Трети са турците, които от десетилетия наливат милиони в спортното си плуване, канят най-големите светила и правят грандиозни планове, но все не могат да стъпят на върха.

 

Като че ли е дошло време балканските игри да се преименуват на Игри на Югоизточна Европа – форматът на участващите държави фактически е такъв, а и по този начин те ще придобият по-голяма видимост в претъпкания плувен календар, в който всеки се бори за внимание, спонсори и потребителски интерес.           

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Балканиада Сараево 2018, Йордан Янчев


Delfina

Спринт
Други новини