БГ EN

Различията между малкия и големия басейн

снимка: Евгени Цеков
снимка: Евгени Цеков
03-03-2018 10:04 | Деян Гечев

 

Много често в началото на всеки сезон голяма част от плувците водят подготовката си на 25-метров басейн, защото зимните състезания се провеждат точно на такъв.

Следва преход към 50-метровия басейн. Там е класиката.

Разбира се, не всеки има възможност да прави тези преходи, когато си поиска, тъй като базата, на която тренира невинаги разполага с няколко басейна.


Ясно е, че двата басейна се „усещат” коренно различно, както по време на състезание, така на самата тренировка. В какво точно обаче се състои тази разлика?


Най-характерната особеност са броят на обръщанията.


Много хора смятат, че те биха довели до значително по-слаби резултати, защото ни бавят по време на плуването, но реалността е съвсем друга. Всъщност тя е съвсем противоположна.Именно по-големият брой обръщания и отблъсквания са една от причините за по-бързите плувания в малкия басейн, защото скоростта, която се развива след стената е доста висока (освен ако обръщането не е ужасно).
Ако паралелно с бързите обръщания следва и мощно подводно гаранцията за още по-добър резултат е сигурна.


За да направим малко по-задълбочен анализ на разликите между малкия и големия басейн, нека разгледаме световните рекорди и в двата случая и разберем къде и защо са най-големи.


С жълтия цвят са отбелязани световните рекорди, постигнати с технологичните бански. Оцветените в червено времена са постижения на един и същи плувец.

 

В най-крайната графа са дадени разликата в % между времената в двата басейн - т. е с колко тези в малкия са по-бързи от тези в големия.

 Най-голяма разлика между постиженията кроула виждаме в кралската дисциплина на 100 м св. стил – 4,2%.

Рекордът в големия басейн е притежание на Сезар Сиело (Бразилия), а в малкия на Амори Льово (Франция). Именно интензивните обръщания, отблъсквания и подводни са причината за тази огромна разлика между двете времена. Трябва да отбележим, че французинът е невероятно бърз и на 50-те метра, където най-доброто му постижение е 19,93 секунди (щафета).


На 200 м св. стил двата рекорда се държат от Паул Бидерман (Германия), но няма такава голяма разлика - само 2,58%.


В най-дългите дистанции разликите са значително малки – 1,92% и 2,64%. Една от възможните причини е трудността да се поддържа ритъмът на плуване в малкия басейн заради по-големия брой обръщания.


В гърба нещата са доста фрапиращи. Сами виждате какви огромни разлики между едните и другите времена има, дори тук са най-големи. Основният фактор, който играе роля са обръщанията и най-вече подводните.


И в трите дисциплини подводната част е по-голяма от самото плуване на повърхността.

А по последни данни, когато то е на гръб е по-бързо от това по корем. Явно неслучайно Райън Лохти го прави по гръб дори, когато плува кроул.


В бруста основната разлика е в най-дългата дистанция – 4,92%. Веднага можем да кажем, че тя идва от обръщанията, отблъскванията и създаващата се инерция от тях, както и подводното.


Преди да се появи Адам Пийти (Великобритания) с чудовищните си плувания на 50 и 100 м бруст в големия басейн, разликите и тук бяха огромни, близо 5%.

Но обръщанията и подводните на британския лъв са все още слаби и доста губи от тях.
В съчетаното рекордьор на 200 метра е Райън Лохти и разликата между двете му плувания е 3,83%. Американецът е известен с мощните си подводни, с помощта на които доминира останалите състезателите. Това е основното му оръжие както в големия, така и в малкия басейн.В най-късия спринт на кроула разликата е най-голяма 3,13%. Големия рекорд се държи от Сара Сьострьом (Швеция), а малкия от Кейт Кембъл (Австралия).


В най-дългите дистанции – 400, 800 и 1500 кроул имаме изненадващо малки разлики. В малкия басейн трите рекорда се държат от Мирея Белмонте (Испания), а в големия от Кейти Ледецки (САЩ), което обяснява защо нещата стоят така.


Постиженията на американката са много, ама много силни.


В гърба и бруста, нещата са абсолютно аналогични, както при мъжете.


На 50 м бътерфлай има изключително нищожна разлика от 0,2%.


В големия басейн върховото постижение е на Сара Сьострьом, а в малкия на нейната сънародничка Тереза Алсшамар.


Времето на Сьострьом е значително по-впечатляващо.


Тенденцията на 200 м съчетано е същата, както при мъжете. Тук рекордът е притежание на „Желязната лейди“ от Унгария – Катинка Хошу, която доминира еднакво и в двата басейна.


От направените сравнения между постиженията можем да кажем, че разликите при жените са по-малки.


Освен тези отличителни белези между малкия и големия басейн съществуват и други различия на физиологична основа, на които ще обърнем внимание.


Едно изследване от 2007-ма година имало за цел да анализира под лупа как плуването в двата басейна влияе върху нивото на лактат в кръвта, сърдечния ритъм и скоростта, която можем да поддържаме.


Били тествани 11 плувци, на които била възложената задачата да изплуват 5х200 м кроул от умерено темпо към максимално.

Част от тях плували в 25-метров басейн, а другата в 50-метров.
Резултатите били следните:

  • Нивото на лактат в кръвта било значително по-високо на плувците, които направили теста в 50-метровия басейн.

  • Сърдечният ритъм на плувците от големия басейн бил по-висок от този на другите.

  • Скоростта, която развили плувците в 50-метровия басейн била по-ниска от тази на плувците, които били тествани в малкия басейн, основно заради по-малкия брой обръщанията.

И в двата басейна били монтирани подводни камери, за да бъдат оценени обръщанията, отблъскванията и подводните.


Състезателите, които разполагали с този мощен арсенал силно се отличавали от тези, които не били добри в тези съществени елементи от плуването.


Те прилагали тези умения в своя полза, за да печелят от тях и постигнат по-добри резултати.

 

 

Можем ли да тренираме на малък басейн, а да се състезаваме на голям и обратно?


1) От малък на голям


За да направим такава пренастройка едно от предложенията е да увеличим броя на повторенията или метрите.

Например вместо да направим серия 5х200, можем да я направим 5х250.


Тъй като на големия басейн обръщанията играят по-малка роля, по време на тренировка можем да съсредоточим работа за тях към друга по-важна цел.


2) От голям на малък


В този случай трябва да наблегнем на основните елементи като обръщанията, отблъскванията и подводните.

Задължително трябва да се работи за тях както във водата, така и на сухо.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: изследване, басейн, наука, статистика, тренировка, деян гечев


Delfina

Спринт
Други новини