БГ EN

Стойчев оставя символ на България в Залата на славата

При приема си в Залата на славата Петър Стойчев ще вземе участие в инициатива за подпомагане на борбата с рака. Снимка: Getty Images
При приема си в Залата на славата Петър Стойчев ще вземе участие в инициатива за подпомагане на борбата с рака. Снимка: Getty Images
22-02-2018 14:17 | Василен Димитров

 

Петър Стойчев ще остави символ на България, където ще бъде неговият кът в международната плувна Зала на славата в САЩ.

Новият випуск ще бъде приет във Форт Лодърдейл на 19 май, а майсторът на дългите изпитания ще бъде единственият маратонец в „клас 2018“.

 

Стойчев, който се нареди в Залата на славата до титани като Джони Вайсмюлер, Марк Шпиц, Мат Бионди и Майкъл Фелпс, все още не е решил какво точно ще остави в своя кът, където под портрета му ще бъдат изброени постиженията му.

Сред тях са световната и европейската титла на 25 км, 11-те Световни купи, както и рекордното преплуване на Ламанша (първото под 7 часа).

 

Освен нещо символизиращо България, ще остави и знаците на родната федерация.

„През всичките ми години като състезател – от 6-годишен до 36 г., получавах за всичките си успехи подкрепата на държавата и БФПС. Признанието да бъда приет в Залата на славата по плувни спортове е и за България, но и за федерацията, за  всички мои треньори – Красимир Туманов, без когото нямаше да постигна успехите в открити води, първия ми наставник Огнян Георгиев, Атанас Тодоров в Русе. Благодарен съм и на всичките си партньори. Защото плувният маратонец не би успял в дългите и монотонни часове на тренировки без подкрепата на партньорите“, заяви Стойчев на пресконференция в пресклуб „България“.

 

До Стойчев стояха единственият ни олимпийски шампион в плувните спортове Таня Богомилова, която подаде оставка като генерален секретар на БФПС и председателят Георги Аврамчев.
Снимка: LAP


„Признанието за Пепи е признание за българското плуване, за целия ни спорт изобщо. За държавата ни. Българският спорт има толкова много значими спортни върхове, че няма да стигнат залите на славата. Крайно време е да се помисли и у нас да се направи подобна зала на славата. По този начин България ще оцени своите спортисти, така както САЩ го прави за великите шампиони от цял свят“, коментира Богомилова, чието име е изписано със златни букви в Музея на олимпийското движение в Лозана.

 

Тазгодишния прием е наистина звезден.

Признание ще получат още американските плувци Йън Крокър (възпрепятстван през 2017-а) и Аманда Биърд и австралийката Либи Трикет, именитата състезателка по скокове във вода Ирина Лашко (СССР, Русия), ватерполистката Бренда Вила (САЩ), синхронистката Мишхо Такеда (Япония) и треньорът Бил Суитънхам (САЩ).

През 2009 г. световният шампион от Шанхай 2011 г. (25 км) и носител на общо 11 Световни купи, трениран за тези успехи от Красимир Туманов, беше приет в малката Зала на слава - тази за плуването в открити води.

През май церемонията по 54-ия прием на членове на Международната зала на славата във всички плувни спортове ще бъде предшествана от куп събития. Част от тях ще са срещи на величията с деца и граждани, раздаване на автографи, лекции.

Най-трогателна ще е инициативата за подпомагане на борбата с рака – „Swim across Аmerica to fight cancer“.

Самият прием е на 19 май.

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: петър стойчев, зала на славата, форт лодърдейл, Таня Богомилова


Delfina

Спринт
Други новини