БГ EN

Предлагат задължителни часове по плуване в Благоевград

15-01-2018 16:05

 

Общински съветници от Благоевград предлагат часовете по плуване за учениците от първи до седми клас да са задължителни.

Да се провеждат веднъж седмично, извън учебно време. Предложението е заниманията да са между 40 и 60 минути в общинския басейн.

 

Според общинските съветници е необходимо учебните часове по плуване да за задължителни, тъй като не всички училища в момента могат и имат къде да ги провеждат.


„Искаме да са задължителни, защото виждате, какво е днешното време, натоварено, всички деца с таблети, с телефони. Искаме да ги учим на спорт. Плуването е спорт, който комплексно помага за здравето на един човек“, заяви Андон Тодоров, общински съветник.


Съветници предлагат също така да бъдат ремонтират басейните в две от училищата в Благоевград, които не се ползват от години. Средно училище „Иван Вазов" разполага с необходимата база за провеждане на уроци по плуване, но е нужен основен ремонт на съоръжението.


Басейнът в училището не работи от 24 години. За ремонта му са необходими около 150 до 200 000 лв. Учебното заведение обаче не може да отдели средствата от собствения си бюджет.


 „Ние сме делегирана държавна дейност и сме субсидирани с толкова пари, колкото ученици имаме... Бюджетът, който отчетохме е 800 000 лв., като големият процент е за плати и осигуровки, остават 11 000 за текущ ремонт, а основен ремонт би трябвало да влезем в програмата на община Благоевград- инвестиционната", разясни Димитър Арабаджиев – директор на средно училище „Иван Вазов" в Благоевград.


Обясни, че преди около 7 години е изпратил до общината предложение за ремонт на басейна. Общинските съветници предлагат, за да се намалят разходите по поддръжка на басейните и захранването им да се използва вода от минералните извори в Благоевград, с която в момента се пълни и общинския басейн.


Източник: БНТ

Снимки: Делян Господинов и  община Благоевград

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Благоевград, обучение, община


Delfina

Спринт
Други новини